Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću
Što se preporuča osobama sa šećernom bolešću?
Namirnice koje se preporučuju osobama sa šećernom bolešću s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost i način pripremanja, preporučuju se i zdravim osobama.
Što to znači? Poglavito mijenjanje već ustaljenih "loših" prehrambenih navika počevši od broja obroka, dnevnog rasporeda obroka, količine i energetske vrijednosti pa do izbora (zamjene) namirnica, a za one koji se liječe tabletama ili inzulinom i dodatno usklađivanje prehrane s preporučenim liječenjem.
Isprobajte najbolje voće za dijabetičare!
Emocionalno i psihološki opterećeni već samom činjenicom postavljanja dijagnoze šećerne bolesti većina se obeshrabri, zbuni i uplaši gomilom novih podataka kojima budu trenutno zasuti. Kako bi se prevazišli ovakvi problemi nužno je svaku novootkrivenu osobu educirati i naučiti temeljnim činjenicama u provedbi i planiranju vlastitih jelovnika. Ono što pojedince najviše užasava je upravo mijenjanje prehrambenih navika i osjećaj da se radi o uskraćivanju, strogim zabranama i slično. Međutim, upravo je obrnuto: s novim saznanjima i spoznajama izbor postaje veći.
RAZRADA DIJETNOG PLANA
Ne postoji jedinstveni dijetni plan niti jednaki jelovnici za sve oboljele. Postoje samo načela, preporuke i dobri primjeri koji služe za bolje snalaženje. Odakle početi?
1. POSTAVITI CILJEVE:
- Postići željenu razinu glukoze u krvi
- Postići zdravu razinu lipida u krvi (kolesterola i triglicerida)
- Postići i održavati poželjnu tjelesnu težinu (što bliže standardnoj težini za dob i spol)
- Spriječiti, odgoditi ili liječiti dijabetičke komplikacije povezane s prehranom
- Poboljšati zdravlje i kvalitetu življenja
2. ISPITATI DOSADAŠNJE PREHRAMBENE NAVIKE I NAČIN ŽIVLJENJA:
- Uzimam li obroke svakodnevno otprilike u isto vrijeme i istoj količini?
- Doručkujem li?
- Jedem li svakodnevno voće i povrće?
- Običavam li jesti između obroka ili kad nisam gladan/na?
- Konzumiram li i koliko često alkoholna pića?
- Jedem li često hranu bogatu šećerom?
- Jesam li zadovoljan/na svojom tjelesnom težinom?
- Bavim li se svakodnevno tjelovježbom?
- Kakav mi je dnevni radni raspored?
- Hranim li se često izvan kuće?
3. UTVRDITI PRIORITETE:
- Premda su navedeni ciljevi važni za svakog prioriteti se donekle razlikuju ovisno o tome da li je osoba na liječenju samo dijetom ili tabletama i/ili inzulinom.
4. ODREDITI DNEVNI ENERGETSKI UNOS I IZRADITI DIJETNI PLAN:
- Preporučeni dnevni energetski unos
Prije razrade svakog dijetnog plana potrebno je izračunati dnevni energetski unos izražen u kJ (kiloJoulima) ili kcal (kilokalorijama). Usporedbom tjelesne težine sa standardnom tjelesnom težinom (ST) za dob i spol određuje se stupanj uhranjenosti te prema tome potrebna dnevna količina energije. Kao mjera standardne tjelesne težine služi nam Indeks Tjelesne Mase - ITM (Body Mass Index - BMI). Indeks Tjelesne Mase - ITM je indikator tjelesne težine, a posredno indikator sadržaja masti u tijelu. Izražava se kao omjer težine u kilogramima i kvadrata visine u metrima:
ITM (BMI) = kg/m2
Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!
Prema ovom indeksu možemo stupnjevati stanje uhranjenosti odnosno pretilosti te odrediti kojem stupnju pripadamo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)donijela je klasifikaciju pretilosti prema BMI:
Stupanj pretilosti | Opis | BMI ? Indeks tjelesne mase |
pothranjenost | pothranjeni | < 18,50 |
normalni |
primjereni |
18,50 ? 24,99 |
pretilost I. stupnja |
preteški |
25,00 ? 29,99 |
pretilost II. stupnja |
debeli |
30,00 ? 39,99 |
pretilost III. stupnja |
predebeli |
> 40,00 |
Indeks tjelesne mase i procjena odstupanja od standardne težine može se odrediti i iz gotove tablice:
BMI | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 35 | 40 |
visina (cm) | tjelesna težina (kg) |
|||||||||||||
147 |
41 |
44 |
45 |
48 |
50 |
52 |
54 |
56 |
58 |
60 |
62 |
63 |
75 |
86 |
149 |
43 |
45 |
47 |
49 |
52 |
54 |
56 |
58 |
60 |
62 |
64 |
67 |
78 |
89 |
152 |
44 |
46 |
48 |
50 |
53 |
55 |
58 |
60 |
62 |
64 |
67 |
69 |
80 |
91 |
154 |
45 |
48 |
50 |
52 |
55 |
57 |
60 |
62 |
64 |
67 |
69 |
71 |
83 |
95 |
157 |
48 |
50 |
52 |
54 |
57 |
59 |
62 |
64 |
66 |
69 |
71 |
74 |
86 |
98 |
160 |
48 |
51 |
53 |
55 |
59 |
61 |
64 |
66 |
69 |
71 |
73 |
76 |
89 |
101 |
162 |
50 |
52 |
55 |
57 |
60 |
63 |
65 |
68 |
71 |
73 |
76 |
78 |
92 |
104 |
165 |
52 |
54 |
57 |
60 |
62 |
65 |
68 |
70 |
73 |
76 |
77 |
81 |
95 |
108 |
167 |
54 |
56 |
59 |
61 |
64 |
67 |
70 |
72 |
75 |
78 |
80 |
84 |
97 |
111 |
170 |
56 |
57 |
60 |
63 |
66 |
69 |
72 |
75 |
77 |
80 |
83 |
86 |
100 |
114 |
172 |
57 |
59 |
62 |
65 |
68 |
71 |
74 |
77 |
80 |
82 |
85 |
89 |
103 |
117 |
175 |
58 |
61 |
64 |
67 |
70 |
73 |
76 |
80 |
82 |
85 |
88 |
91 |
106 |
121 |
177 |
60 |
63 |
66 |
69 |
72 |
75 |
78 |
82 |
85 |
88 |
91 |
93 |
109 |
125 |
180 |
62 |
65 |
68 |
71 |
74 |
77 |
80 |
84 |
87 |
90 |
94 |
97 |
112 |
128 |
182 |
64 |
66 |
70 |
73 |
76 |
80 |
83 |
86 |
90 |
93 |
96 |
99 |
116 |
132 |
185 |
65 |
68 |
72 |
75 |
78 |
82 |
85 |
89 |
92 |
95 |
99 |
102 |
119 |
135 |
187 |
67 |
70 |
74 |
77 |
80 |
84 |
87 |
91 |
95 |
98 |
101 |
104 |
122 |
139 |
190 |
69 |
72 |
76 |
80 |
82 |
86 |
90 |
94 |
97 |
100 |
104 |
108 |
125 |
143 |
192 |
72 |
74 |
77 |
81 |
85 |
88 |
92 |
96 |
100 |
103 |
107 |
110 |
129 |
147 |
visina (cm) |
tjelesna težina |
|||||||||||||
BMI |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
35 |
40 |
Izračun dnevnog energetskog unosa uz pretpostavku da kao standardnu tjelesnu težinu - ST uzmemo vrijednost tjelesne težine iz tablice za BMI 22 za žene, a 23 za muškarce:
normalni | BMI 18,50 ? 24,99 |
ST x 105 kJ (25 kcal) |
+ dodatak za tjelesnu aktivnost (ovisno o procjeni) 12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST |
pretili | BMI > 25,00 |
ST x 105 kJ (25 kcal) |
oduzeti ovisno o stupnju pretilosti 1050 do 2100 kJ (250 do 500 kcal) |
pothranjeni | BMI < 18,50 |
ST x 105 kJ (25 kcal) |
+ dodatak od 2100 kJ (500 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost 12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST |
Primjer izračuna dnevnog energetskog unosa za osobu ženskog spola koja obavlja srednje tešku tjelesnu aktivnost:
TT (tjelesna težina) = 57 kg
TV (visina) = 1,70 m
BMI = kg/m2 = 57/1,70(m2) = 20 (stupanj pretilosti: normalni)
Standardna težina - ST (BMI 22 za žene) = 63 kg
Dnevni energetski unos:
ST x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x kg ST
63 x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x 69
= 7938 kJ (1890 kcal)
Planiranje jelovnika prema tablici skupina jednakovrijednih namirnica i piramidi pravilne prehrane
Piramida pravilne prehrane za osobe sa šećernom bolešću zasniva se na podjeli namirnica u 6 skupina s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost, a ne podrijetlo.
Saznajte kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!
Za svaku skupinu postoji preporučeni dnevni unos. Ovisno o dnevnom energetskom unosu i planiranom broju obroka potrebno je točno utvrditi broj jedinica iz svake pojedine skupine. Pri tome je odnos između preporučenog unosa ugljikohidrata, bjelančevina i masti 50-60%:15-20%:25-30%. Energetska i prehrambena vrijednost namirnica definirana je kao 1 jedinica, što ovisi o vrsti namirnica, razlikuje se u masi, ali energetska i prehrambena vrijednost bez obzira na razlike u masi jednaka je za pojedine skupine u podjeli namirnica.
SKUPINA NAMIRNICA |
Preporučeni unos |
1. KRUH I ZAMJENE |
3 ? 13 jedinica |
2. POVRĆE |
3 ? 5 jedinica |
3. VOĆE |
3 ? 5 jedinica |
4. MLIJEKO I ZAMJENE |
1 ? 2 jedinica |
5. MESO I ZAMJENE |
3 ? 10 jedinica |
6. MASNOĆE I ZAMJENE |
3 ? 8 jedinica |
Namirnice se mogu odabrati iz Tablice zamjena jednakovrijednih namirnica prema preporukama ADA (The American Dietetic Association) koja je kod nas uz prilagodbe našim navikama i načinu prehrane preporučena u liječenju osoba sa šećernom bolešću.
SKUPINA NAMIRNICA |
UH | B | M | energetska vrijednost |
1. KRUH I ZAMJENE | 15 g | 3 g | trag | 307 kJ (73 kcal) |
ostali ugljikohidrati | 15 g | 3 g | 5 g | 349 kJ (83 kcal) |
2. VOĆE | 15 g | 0 g | 0 g | 252 kJ (60 kcal) |
3. MLIJEKO I ZAMJENE | ||||
potpuno obrano mlijeko (0,5%) | 12 g | 8 g | 1,2 g | 382 kJ (91 kcal) |
obrano mlijeko (1%) | 12 g | 8 g | 2 g | 403 kJ (96 kcal) |
obrano i zamjene (1,6%) | 12 g | 8 g | 3,8 g | 479 kJ (114 kcal) |
djelomično obrano i zamjene (2,8%) | 12 g | 8 g | 7 g | 601 kJ (143 kcal) |
4. POVRĆE | 5 g | 2 g | 0 g | 105 kJ (25 kcal) |
povrće koje se ne uračunava | < 5 g | < 2 g | 0 g | < 84 kJ (20 kcal) |
5. MESO I ZAMJENE | ||||
MESO (potpuno nemasno) | 0 g | 7 g | do 1 g | 189 kJ (45 kcal) |
MESO I (nemasno) | 0 g | 7 g | do 3 g | 231 kJ (55 kcal) |
MESO II (srednje masno) | 0 g | 7 g | 5 g | 307 kJ (73 kcal) |
MESO III (jako masno) | 0 g | 7 g | 8 g | 420 kJ (100 kcal) |
6. MASNOĆE I ZAMJENE | 0 g | 0 g | 5 g | 189 kJ (45 kcal) |
Namirnice se mogu odabirati unutar istih skupina pazeći pri tome o preporučenoj količini (broju jedinica) iz određene skupine te broju i rasporedu obroka. Namirnice se mogu zamijeniti samo unutar iste skupine.
Osobe koje se liječe inzulinom kao i neke koje se liječe tabletama moraju posvetiti posebnu pozornost količini i vrsti hrane te rasporedu i vremenu obroka. Namirnice je potrebno vagati (ili mjeriti menzurom) dok ne steknete naviku odoka odmjeravati količinu hrane.
Saznajte kako brinuti o sebi ako imate dijabetes!
Knjižicu Upute o prehrani za osobe sa šećernom bolešću s primjerima gotovih dnevnih jelovnika prema energetskom unosu, rasporedu jedinica i prijedlogu namirnica možete dobiti na adresi HSDU-a.
5. SAMOKONTROLA I REZULTATI
- Kako bismo ocijenili uspješnost dijete važna je samokontrola i praćenje rezultata.
- Bilježenje rezultata samokontrole (samoodređivanje razine glukoze u krvi i glukoze i acetona u mokraći)
- Vođenje dnevnika prehrane
- Kontrola tjelesne težine vaganjem jedanput tjedno
- NAPOMENA: ne zaboravite svakodnevnu tjelovježbu!
Nakon uputa liječnika i medicinske sestre potrebna je dodatna i trajna edukacija o prehrani i samokontroli. Kako ipak većina oboljelih uspije dobiti samo niz osnovnih informacija bez temeljite edukacije, dodatnu poduku moći ćete dobiti u mjesnim udrugama osoba sa šećernom bolešću koje će za svoje članove organizirati tečajeve u okviru programa Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga "Edukacija osoba sa šećernom bolešću".
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345