Osnovne skupine hrane
Ugljikohidrati
Izraz "ugljikohidrati" također se koristi za skupinu hrane - žitarice, kao npr. kruh, žitne pahuljice, riža, tjestenina i škrob kao npr. kukuruz, krumpiri i dr. Ugljikohidrati imaju različitu energetsku vrijednost. Ugljikohidrati kao npr. kroasani, krekeri i desertni kruh bogati su mastima i kalorijama i imaju veliku energetsku vrijednost. Ali brojni ugljikohidrati imaju malu energetsku vrijednost. Što su složeniji, obično je energetska vrijednost manja. Upamtite da vlakna i voda povećavaju volumen bez dodatnih kalorija. Prema tome, što je veći udio vlakana i vode, to će biti manja energetska vrijednost ugljikohidrata.
Odaberite kruh od integralnoga brašna, žitne pahuljice, rižu i tjesteninu umjesto rafiniranih proizvoda. Cjelovita pšenica sadrži mekinje i žitarice, bogate vlaknima. Cjelovita pšenica je isto važan izvor vitamina i minerala, kao npr. vitamina A, E i B-6, selena, cinka, bakra i željeza.
Kada odabirete neki proizvod od žitarica, potražite riječi cjelovite žitarice ili cjelovita pšenica na pakiranju i u sastavu proizvoda. Proizvodi od cjelovitih žitarica trebali bi biti prvi na listi vaše prehrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345