Otrovni trio identificiran kao osnova celijakije
Tri proteinska fragmenta koji čine gluten (glavni protein u pšenici, raži i ječmu) otrovni su za osobe s celijakijom.
Ovo otkriće otvara put za nove generacije dijagnostike, liječenja, strategije prevencije ili testova hrane za milijune ljudi diljem svijeta koji boluju od celijakije.
Kada osobe koje boluju od celijakije konzumiraju proizvode koji sadrže gluten, imunološki sustav u tijelu se uključuje, a pritom se sluznica tankog crijeva oštećuje, tako ometajući njihovu sposobnost da apsorbiraju hranjive tvari.
Bolest se trenutno liječi trajnim uklanjanjem glutena iz prehrane bolesnika.
Dr. Bob Anderson, voditelj Walter i Eliza instituta za celijakiju, rekao je da je prošlo 60 godina od kada je otkriveno da je gluten svjetski uzrok celijakije.
„Godinama nakon, sveti gral u celijakijskom istraživanju bilo je utvrditi toksično peptidne komponente glutena, i to je ono što smo učinili", izjavio je dr. Anderson.
Istraživanje je pokrenuo profesor Anderson prije devet godina, a pomagali su mu istraživači iz Australije i Velike Britanije, te više od 200 bolesnika s celijakijom.
Bolesnici, regrutirani preko društava za celijakiju Velike Britanije, jeli su kruh, ražene muffine i kuhani ječam. Šest dana kasnije, uzeti su uzorci krvi radi mjerenja snage imunološke reakcije pacijenata na 2700 različitih glutenskih fragmenata. Reakcije su identificirale 90 fragmenata koji uzrokuju neku razinu imunološke reakcije, dok su tri fragmenta glutena (peptidi) identificirani kao posebno otrovni.
„Ove tri komponente odgovorne su za većinu imunoloških odgovora na gluten kod promatranih osoba s celijakijom", rekao je dr. Anderson.
Ovo znanje je već korišteno od strane australske tvrtke koja razvija peptidnu imunoterapiju kojoj je cilj smanjiti reakciju toksičnih učinaka glutena kod osoba s celijakijom. Prva faza testiranja je dovršena u lipnju, a konačni rezultati očekuju se u narednim mjesecima.
Imunoterapija djeluje tako da se osobe s celijakijom izlažu malim količinama tih triju toksičnih peptida, a temelji se na istim načelima kao i smanjivanje osjetljivosti kod alergija.
Dr. Anderson je rekao da iako se celijakija može kontrolirati bezglutenskom prehranom, pridržavanje prehrane je često izazov, a gotovo polovica ljudi i na takvoj prehrani još uvijek ima štetne posljedice na tankom crijevu. „Stoga za kraj mogu reći da trenutno razvijamo imunoterapiju i još tri različita lijeka kako bi pomogli osobama s celijakijom."
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345