Ove namirnice nikada nemojte kupovati u trgovini!
Već smo naučili da čips, gazirani sokovi, čokolade i slične poslastice, nisu dobre za naše zdravlje. Međutim, postoje namirnice koje izgledaju potpuno bezopasno, a mogu biti jako loše za naše zdravlje.
Otkrivamo koje namirnice iz trgovine biste trebali izbjegavati u širokom luku:
Surimi štapići (štapići rakova)
Ovo je popularan i jeftin sastojak koji se nalazi u mnogim salatama, ali nažalost nema veze s rakovima (osim imena). Surimi štapići se sastoje od pirea bijele ribe, zgusnute glutenom, škrobom ili bjelanjcima. U njima se također nalazi velika količina šećera, aroma, boja i pojačivača okusa.
Osim toga, radi velike količine prehrambenih dodataka i nepravilnog čuvanja namirnice, postoji rizik od trovanja hranom.
Riba u vakuumiranoj plastici
Iako je vakuumirana riba ukusna i praktična za pripremu, ona zapravo ima vrlo kratak rok trajanja. Ako želite produljiti vijek trajanja ribe, stavite ju u ulje.
Saznajte koje namirnice grade mišiće!
Dimljene namirnice
Dimljene namirnice su jako popularne širom svijeta. O njihovim zdravstvenim prednostima se vode brojne rasprave. Postoje tradicionalne metode dimljenja koje djeluju kao prirodni konzervansi i mogu produžiti rok trajanja namirnice, a postoje i jeftinije metode u kojima se koristi tekući dim.
Tekući dim sadrži štetne kemikalije s pojačivačima okusa, fenolima i formaldehidom.
Gumeni bomboni
Gumeni bomboni često oduševljavaju raznolikim okusima i šarenim bojama. Ono čime nas ne oduševljavaju, jest njihov sastav. Napravljeni su od svinjske želatine, sintetskih pojačivača okusa i boja. Osim toga, neki proizvođači koriste sumporni dioksid kao konzervans, koji u većim količinama može izazvati alergijske reakcije.
Otkrijte namirnice koje nas uspavljuju!
Kukuruzne pahuljice
Kukuruzne pahuljice najčešće jedemo za doručak jer ih smatramo zdravima. Međutim, sastav i način izrade ovog jutarnjeg obroka, nisu nimalo zdravi. Kukuruzne pahuljice nastaju prženjem kukuruznog brašna, uslijed čega nestaju svi vitamini. Za prženje pahuljica se koriste šećer i ulje, a nakon toga ih proizvođači tretiraju raznim konzervansima.
Crne masline
Ovo je jedna od najkontroverznijih namirnica na popisu. Naime, u prirodi ne postoje potpuno crne masline. Zrele masline imaju tamno ljubičastu ili smeđu boju. Crne masline, koje najčešće nalazimo u teglicama i konzervama, su zapravo zelene masline obojene posebnim hranjivim tvarima koje nemaju nikakvu prehrambenu korist.
Saznajte koje namirnice imaju malu količinu šećera!
Crveni grah
Crveni grah može biti jako štetan za zdravlje ako ga kuhamo na pogrešan način. Dakle, ako ga ne kuhate dovoljno dugo, crveni grah može biti otrovan jer sadrži puno prirodnih toksina. Prije kuhanja, grah namočite u vodu i ispirite nekoliko puta tijekom par sati, a potom ga kuhajte minimalno 60 minuta.
Grožđe
Grožđe treba pojesti odmah nakon berbe jer ima kratki rok trajanja. Ako u trgovini ugledate grožđe koje izgleda kao tek ubrano, zaobiđite ga u širokom luku. Takvo grožđe je tretirano raznim kemikalijama koje čuvaju njegov svjež izgled.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345