Ovo povrće smijete jesti ako pazite na unos ugljikohidrata

Ovo povrće smijete jesti ako pazite na unos ugljikohidrata

Ovo povrće smijete jesti ako pazite na unos ugljikohidrata
  • Objavljeno: Petak, 22.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako želite izgubiti koji kilogram, prvenstveno je potrebno paziti na prehranu. Osim izbjegavanja slatkiša, pržene i brze hrane, gaziranih pića i alkohola, potrebno je povećati unos proteina koji održavaju sitost, ali i smanjiti unos ugljikohidrata.

U ugljikohidrate spadaju kruh, riža, tjestenina, voće i povrće.

Ovo je povrće koje smijete bezbrižno jesti dok pazite na prehranu:

Brokula

Porcija: 1 šalica nasjeckane, kuhane ili sirove brokule

Ugljikohidrati: 6 grama

Kratko skuhajte brokulu, a zatim ju prepržite na malo maslinovog ulja i pospite s malo parmezana.

Ovo voće uvjerljivo najbolje topi kilograme!

Mrkva

Porcija: 1 šalica sirove mrkve

Ugljikohidrati: 12 grama

Ako ne volite kuhanu mrkvu, pripremite salatu ili ju pojedite u komadu. Uz sirovu mrkvu poslužite umak od jogurta, limunovog soka i svježeg kopra.

Kukuruz

Porcija: 1 šalica kuhanog kukuruza

Ugljikohidrati: 30 grama

Kukuruz sadrži puno ugljikohidrata, ali i oko 4 g vlakana što usporava apsorpciju namirnice. Uzmite klipić kukuruza i skuhajte ga ili ispecite na roštilju!

Slatki krumpir

Porcija: 1 šalica kuhanog slatkog krumpira

Ugljikohidrati: 27 grama

Slatki krumpir obiluje kalijem, kalcijem i vitaminom C. Narežite ga na kriške, premažite s malo maslinovog ulja i ispecite u pećnici.

Repa

Porcija: 1 šalica nasjeckane repe

Ugljikohidrati: 13 grama

Ogulite repu i izrežite ju na osmine. Stavite ih na lim, obložen masnim papirom i pecite na 200°C oko 20 min. Ispečenu repu poslužite s pekan orasima, salatom i naribanim sirom s malo masnoće.

Prokulice

Porcija: 1 šalica kuhanih ili sirovih prokulica

Ugljikohidrati: 12 grama

Sirove prokulice prerežite po pola i prelijte ih s malo maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Pecite na 200°C oko 20 min. Prije posluživanja dodajte 1 protisnuti češanj češnjaka i dobro promiješajte ili dodajte malo balzamičnog octa.

Tikvice

Porcija: 1 šalica nasjeckanih tikvica

Ugljikohidrati: 3,5 grama

Tikvicu možete pripremiti sirovu na salatu uz svježi celer i krastavce. Također tikvicama možete zamijeniti tjesteninu! Narežite ju uz pomoć spiralnog rezača i poslužite uz omiljeni umak.

Špinat

Porcija: 2 šalice špinata

Ugljikohidrati: 2 grama

Mladi špinat je najbolje pripremiti kao ukusnu salatu, a inače ga možete pripremiti uz malo češnjaka i maslinovog ulja ili dodati u omlet.

Otkrivamo 29 najboljih proteina za mršavljenje!

Slanutak

Porcija: 1 šalica kuhanog slanutka

Ugljikohidrati: 45 grama

Slanutak obiluje proteinima i vlaknima. Od njega možete napraviti ukusan hummus ili ga dodati u juhe i variva.

Crvena paprika

Porcija: 1 šalica sirove paprike

Ugljikohidrati: 9 grama

Izrežite paprike na kriške i ispecite ih na roštilju ili pećnici. Papriku također možete dodati u grah, rižu ili poslužiti uz meso.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije