Parmigiana: Imamo recept za klasični talijanski složenac od patlidžana koji je savršeno ljetno jelo
Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tanko narezanih patlidžana, umaka od rajčice te mozzarelle i parmezana. Navodno je nastala u 16. stoljeću na Siciliji, a kasnije se proširila na ostatak Italije. Danas svaka talijanska regija ima svoju posebnu recepturu. Osim s patlidžanima, može se raditi s piletinom, tikvicama ili artičokama.
Parmigiana je jedno od omiljenih jela među Talijanima zbog raznolike teksture i bogatog okusa. Svaki sloj patlidžana upija aromu rajčice, dok se mozzarella topi između njih te tako stvara sočne i kremaste unutarnje slojeve. U nastavku pročitajte recept za klasičnu parmigianu s patlidžanima.
Sastojci:
- 2-3 srednja patlidžana (600-800 g)
- maslinovo ulje, za prženje
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 800 g pelata od rajčice (ili svježe rajčice, oguljene i nasjeckane)
- 1 žličica šećera
- 200 g mozzarelle, narezane na tanke kriške
- 100 g parmezana, naribanog
- 2 jaja, umućena
- brašno, za valjanje patlidžana
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- svježe sjeckani bosiljak, po ukusu
- sol, po ukusu
Priprema:
-
Operite i osušite patlidžane. Narežite ih na tanke kriške (oko 5 mm debljine). Posolite kriške patlidžana i ostavite ih u cjedilu da odstoje oko 30 minuta kako bi ispustili višak tekućine i gorčinu. Isperite patlidžane pod hladnom vodom i osušite ih papirnatim ubrusima.
-
Uvaljajte kriške patlidžana u brašno, a zatim ih umočite u umućena jaja. U tavi zagrijte dovoljno maslinovog ulja za prženje. Pržite patlidžane dok ne postanu zlatno-smeđi s obje strane. Stavite ih na papirnate ubruse da se ocijede od viška ulja.
-
Za umak od rajčice, u loncu zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko dok ne zamiriše. Dodajte pelate od rajčice (ili svježu rajčicu), šećer, sol, papar i bosiljak. Kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne zgusne, 20-30 minuta. Povremeno miješajte.
-
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U dublji pleh za pečenje stavite tanak sloj umaka od rajčice. Preko umaka posložite sloj prženih patlidžana. Preko patlidžana rasporedite kriške mozzarelle i pospite malo naribanog parmezana. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke, završavajući slojem umaka od rajčice i posipom parmezana na vrhu.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa. Ostavite parmigianu da se malo ohladi prije posluživanja kako bi se lakše rezala. Parmigianu možete poslužiti toplu, sa svježim kruhom ili kao prilog uz meso ili ribu.
Vezani sadržaj:
- Zapečena tjestenina s brokulom i sirom: Ovo ukusno jelo će uspjeti i onima koji nisu vješti u kuhinji
- Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih talijanskih recepata
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345