Parmigiana: Imamo recept za klasični talijanski složenac od patlidžana koji je savršeno ljetno jelo

Parmigiana: Imamo recept za klasični talijanski složenac od patlidžana koji je savršeno ljetno jelo

Parmigiana: Imamo recept za klasični talijanski složenac od patlidžana koji je savršeno ljetno jelo
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tanko narezanih patlidžana, umaka od rajčice te mozzarelle i parmezana. Navodno je nastala u 16. stoljeću na Siciliji, a kasnije se proširila na ostatak Italije. Danas svaka talijanska regija ima svoju posebnu recepturu. Osim s patlidžanima, može se raditi s piletinom, tikvicama ili artičokama.

Parmigiana je jedno od omiljenih jela među Talijanima zbog raznolike teksture i bogatog okusa. Svaki sloj patlidžana upija aromu rajčice, dok se mozzarella topi između njih te tako stvara sočne i kremaste unutarnje slojeve. U nastavku pročitajte recept za klasičnu parmigianu s patlidžanima.

Sastojci:

  • 2-3 srednja patlidžana (600-800 g)
  • maslinovo ulje, za prženje
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 800 g pelata od rajčice (ili svježe rajčice, oguljene i nasjeckane)
  • 1 žličica šećera
  • 200 g mozzarelle, narezane na tanke kriške
  • 100 g parmezana, naribanog
  • 2 jaja, umućena
  • brašno, za valjanje patlidžana
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • svježe sjeckani bosiljak, po ukusu
  • sol, po ukusu

Priprema:

  1. Operite i osušite patlidžane. Narežite ih na tanke kriške (oko 5 mm debljine). Posolite kriške patlidžana i ostavite ih u cjedilu da odstoje oko 30 minuta kako bi ispustili višak tekućine i gorčinu. Isperite patlidžane pod hladnom vodom i osušite ih papirnatim ubrusima.

  2. Uvaljajte kriške patlidžana u brašno, a zatim ih umočite u umućena jaja. U tavi zagrijte dovoljno maslinovog ulja za prženje. Pržite patlidžane dok ne postanu zlatno-smeđi s obje strane. Stavite ih na papirnate ubruse da se ocijede od viška ulja.

  3. Za umak od rajčice, u loncu zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak. Pržite kratko dok ne zamiriše. Dodajte pelate od rajčice (ili svježu rajčicu), šećer, sol, papar i bosiljak. Kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne zgusne, 20-30 minuta. Povremeno miješajte.

  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. U dublji pleh za pečenje stavite tanak sloj umaka od rajčice. Preko umaka posložite sloj prženih patlidžana. Preko patlidžana rasporedite kriške mozzarelle i pospite malo naribanog parmezana. Ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke, završavajući slojem umaka od rajčice i posipom parmezana na vrhu.

  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa. Ostavite parmigianu da se malo ohladi prije posluživanja kako bi se lakše rezala. Parmigianu možete poslužiti toplu, sa svježim kruhom ili kao prilog uz meso ili ribu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije