Pasta alla Norma: Talijansko jelo koje će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme

Pasta alla norma je klasično sicilijansko jelo koje je dobilo ime po operi "Norma" skladatelja Vincenza Bellinija. Izvorno iz Catanije, Pasta alla norma je brzo postala popularna diljem Italije i svijeta zbog svoje jednostavne pripreme, ali i bogatog okusa.
Ovo jelo od patlidžana, rajčice i ricotta sira je idealno pripremati tijekom ljeta kada su patlidžani u sezoni. Ako volite tjesteninu, a dosadilo vam je pripremati je s klasičnim umacima, isprobajte recept u nastavku.
Sastojci:
- 320 g tjestenine (penne ili rigatoni)
- 2 velika patlidžana (oko 600 g)
- 500 g pelata (konzervirane rajčice)
- 3 češnja češnjaka
- 100 g ricotta sira (ili svježeg sira, po želji)
- 5-6 listova svježeg bosiljka
- 60 ml maslinovog ulja
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
Priprema:
-
Patlidžane operite i narežite na kockice od 1-2 cm. Posolite ih i ostavite ih u cjedilu da ispuste višak tekućine, oko 30 minuta. Zatim ih isperite pod hladnom vodom i osušite papirnatim ručnikom.
-
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte patlidžane i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi i mekani, 10-15 minuta. Zatim ih izvadite iz tave i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
-
U istoj tavi dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno, zatim dodajte češnjak i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte pelate (konzervirane rajčice) i kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne. Dodajte sol i papar po ukusu.
-
U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte slanu vodu i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.
-
U umak od rajčice dodajte pržene patlidžane i kuhajte još 2-3 minute. Dodajte kuhanu tjesteninu u umak i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom. Umiješajte listove svježeg bosiljka.
-
Poslužite tjesteninu vruću, posipanu ribanim ricotta sirom (ili svježim sirom, po želji).
Vezani sadržaj:
- Scarpaccia: Hrskava talijanska pogača s tikvicama koju svi pripremaju - imamo jednostavan recept
- Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!
- Ručak gotov u 15 minuta: Salata od tune, tjestenine i povrća
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345