Pasta alla norma: Talijansko jelo koje će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme

Pasta alla norma: Talijansko jelo koje će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme

Pasta alla norma: Talijansko jelo koje će vas oduševiti okusom i jednostavnošću pripreme
  • Objavljeno: Utorak, 23.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pasta alla norma je klasično sicilijansko jelo koje je dobilo ime po operi "Norma" skladatelja Vincenza Bellinija. Izvorno iz Catanije, Pasta alla norma je brzo postala popularna diljem Italije i svijeta zbog svoje jednostavne pripreme, ali i bogatog okusa.

Ovo jelo od patlidžana, rajčice i ricotta sira je idealno pripremati tijekom ljeta kada su patlidžani u sezoni. Ako volite tjesteninu, a dosadilo vam je pripremati je s klasičnim umacima, isprobajte recept u nastavku.

Sastojci:

  • 320 g tjestenine (penne ili rigatoni)
  • 2 velika patlidžana (oko 600 g)
  • 500 g pelata (konzervirane rajčice)
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g ricotta sira (ili svježeg sira, po želji)
  • 5-6 listova svježeg bosiljka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu

Priprema:

  1. Patlidžane operite i narežite na kockice od 1-2 cm. Posolite ih i ostavite ih u cjedilu da ispuste višak tekućine, oko 30 minuta. Zatim ih isperite pod hladnom vodom i osušite papirnatim ručnikom.

  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte patlidžane i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi i mekani, 10-15 minuta. Zatim ih izvadite iz tave i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.

  3. U istoj tavi dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno, zatim dodajte češnjak i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte pelate (konzervirane rajčice) i kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne. Dodajte sol i papar po ukusu.

  4. U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte slanu vodu i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.

  5. U umak od rajčice dodajte pržene patlidžane i kuhajte još 2-3 minute. Dodajte kuhanu tjesteninu u umak i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine kako bi se umak bolje povezao s tjesteninom. Umiješajte listove svježeg bosiljka.

  6. Poslužite tjesteninu vruću, posipanu ribanim ricotta sirom (ili svježim sirom, po želji).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije