Pastirska pita: Recept za specijalitet od mljevenog mesa i pire krumpira zapečenih u pećnici

Pastirska pita: Recept za specijalitet od mljevenog mesa i pire krumpira zapečenih u pećnici

Pastirska pita: Recept za specijalitet od mljevenog mesa i pire krumpira zapečenih u pećnici
  • Objavljeno: Subota, 04.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pastirska pita originalnog naziva "shepherd's pie", je tradicionalno je jelo koje potječe iz ruralnih područja Velike Britanije i Francuske. Nastalo je kako bi se iskoristili ostatci pečenog mesa. Glavni sastojci ovog jela su mljeveno meso (obično janjetina ili junetina), kuhano s raznovrsnim povrćem poput mrkve, graška i luka. Sve to se zatim prekrije slojem pire krumpira i peče se u pećnici dok ne dobije koricu.

  • Najkremastiji pire krumpir: Tajna je u dva sastojka koje inače ne koristite

Priprema pastirske pite može biti malo kompliciranija jer su komponente nešto kompliciranije. Prvo se priprema pire krumpir, zatim se pirja meso s povrćem te se na kraju sve složi u posudu za pečenje i peče u pećnici. Unatoč tome, vrlo je nesvakidašnje i zanimljivo onima koji ga ranije nisu probali zbog raznolikosti okusa i tekstura. Ako želite iznenaditi ukućane ili vam dolaze gosti koje želite impresionirati, ovo je jelo odličan izbor.

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili kombinacija)
  • 200 g mrkve, narezane na kockice
  • 200 g graška
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 500 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • sol i papar po ukusu
  • malo masti ili ulja

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Kuhajte krumpir u slanoj vodi dok ne omekša, zatim ga ocijedite.
  3. U tavi zagrijte ulje ili mast pa dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne omekšaju.
  4. Dodajte mljeveno meso u tavu s lukom i češnjakom te kuhajte dok ne postane smeđe.
  5. Dodajte narezanu mrkvu i grašak u tavu s mesom te kuhajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. U drugoj posudi izmiješajte ocijeđeni krumpir, maslac i mlijeko te smjesu dobro izgnječite ili gnječilicom za krumpir.
  7. U vatrostalnu posudu stavite sloj mljevenog mesa s povrćem, a zatim preko njega rasporedite sloj pire krumpira.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok pire krumpir ne postane zlatno-smeđ. Poslužite toplo.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije