Pastirska pita: Recept za specijalitet od mljevenog mesa i pire krumpira zapečenih u pećnici
Pastirska pita originalnog naziva "shepherd's pie", je tradicionalno je jelo koje potječe iz ruralnih područja Velike Britanije i Francuske. Nastalo je kako bi se iskoristili ostatci pečenog mesa. Glavni sastojci ovog jela su mljeveno meso (obično janjetina ili junetina), kuhano s raznovrsnim povrćem poput mrkve, graška i luka. Sve to se zatim prekrije slojem pire krumpira i peče se u pećnici dok ne dobije koricu.
Priprema pastirske pite može biti malo kompliciranija jer su komponente nešto kompliciranije. Prvo se priprema pire krumpir, zatim se pirja meso s povrćem te se na kraju sve složi u posudu za pečenje i peče u pećnici. Unatoč tome, vrlo je nesvakidašnje i zanimljivo onima koji ga ranije nisu probali zbog raznolikosti okusa i tekstura. Ako želite iznenaditi ukućane ili vam dolaze gosti koje želite impresionirati, ovo je jelo odličan izbor.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili kombinacija)
- 200 g mrkve, narezane na kockice
- 200 g graška
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 500 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
- 50 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- sol i papar po ukusu
- malo masti ili ulja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Kuhajte krumpir u slanoj vodi dok ne omekša, zatim ga ocijedite.
- U tavi zagrijte ulje ili mast pa dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne omekšaju.
- Dodajte mljeveno meso u tavu s lukom i češnjakom te kuhajte dok ne postane smeđe.
- Dodajte narezanu mrkvu i grašak u tavu s mesom te kuhajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Začinite solju i paprom po ukusu.
- U drugoj posudi izmiješajte ocijeđeni krumpir, maslac i mlijeko te smjesu dobro izgnječite ili gnječilicom za krumpir.
- U vatrostalnu posudu stavite sloj mljevenog mesa s povrćem, a zatim preko njega rasporedite sloj pire krumpira.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok pire krumpir ne postane zlatno-smeđ. Poslužite toplo.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
-
Omiljeno ljetno jelo svih generacija: Otkrijte trik za najukusnije punjene paprike
-
Tikvice punjene mljevenim mesom: Lagan i brz proljetni ručak za početak sezone tikvica
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345