Pesto od medvjeđeg luka: Gotov u 10 minuta i idealan kao umak ili namaz
Izvor slike: Canva
Kategorija: Zdrava prehrana
Pesto s medvjeđim lukom je odličan umak za one koji vole intenzivnije okuse te žele probati nešto drugačije od klasičnog pesta. Medvjeđi luk prepoznatljiv je po svom mirisu i okusu koji podsjeća na češnjak. Sadrži visoku razinu vitamina C, bogat je antioksidansima, ima snažna antibakterijska svojstva stoga je dobra ideja uvrstiti ga u svoju prehranu.
Pesto je tradicionalni talijanski umak, koji se inače radi s bosiljkom. Priprema pesta s medvjeđim lukom je vrlo jednostavna i brza, a umak možete kombinirati s tjesteninom, koristiti kao namaz na kruh i poslužiti uz razna druga jela.
Sastojci:
- 100 g svježeg medvjeđeg luka
- 50 g pinjola (ili oraha, badema ili indijskih oraščića kao alternativa)
- 50 g ribanog parmezana (ili pecorina)
- 100 ml maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
- 1-2 češnja češnjaka
- Sok od pola limuna (oko 2 žlice)
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Dobro operite medvjeđi luk i osušite ga. Očistite češnjak.
- Ako koristite pinjole, lagano ih popržite na suhoj tavi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, što će im dati dodatni okus. Ovaj korak možete preskočiti ako koristite orahe ili bademe.
- U blenderu ili multipraktiku kombinirajte medvjeđi luk, pinjole (ili odabrane orašaste plodove), ribani parmezan i češnjak. Blendajte dok smjesa ne postane grubo usitnjena.
- Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor na poklopcu. Nastavite blendati dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte sok od limuna, sol i papar po ukusu. Blendajte još kratko kako bi se svi sastojci dobro povezali.
- Pesto možete odmah koristiti ili ga spremiti u steriliziranu staklenku. Prelijte vrh pesta s malo maslinovog ulja kako biste spriječili oksidaciju i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345