Pesto od medvjeđeg luka: Gotov u 10 minuta i idealan kao umak ili namaz

Pesto od medvjeđeg luka: Gotov u 10 minuta i idealan kao umak ili namaz

Pesto od medvjeđeg luka: Gotov u 10 minuta i idealan kao umak ili namaz
  • Objavljeno: Petak, 24.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Pesto s medvjeđim lukom je odličan umak za one koji vole intenzivnije okuse te žele probati nešto drugačije od klasičnog pesta. Medvjeđi luk prepoznatljiv je po svom mirisu i okusu koji podsjeća na češnjak. Sadrži visoku razinu vitamina C, bogat je antioksidansima, ima snažna antibakterijska svojstva stoga je dobra ideja uvrstiti ga u svoju prehranu.

Pesto je tradicionalni talijanski umak, koji se inače radi s bosiljkom. Priprema pesta s medvjeđim lukom je vrlo jednostavna i brza, a umak možete kombinirati s tjesteninom, koristiti kao namaz na kruh i poslužiti uz razna druga jela.

Sastojci:

  • 100 g svježeg medvjeđeg luka
  • 50 g pinjola (ili oraha, badema ili indijskih oraščića kao alternativa)
  • 50 g ribanog parmezana (ili pecorina)
  • 100 ml maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • Sok od pola limuna (oko 2 žlice)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite medvjeđi luk i osušite ga. Očistite češnjak.
  2. Ako koristite pinjole, lagano ih popržite na suhoj tavi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, što će im dati dodatni okus. Ovaj korak možete preskočiti ako koristite orahe ili bademe.
  3. U blenderu ili multipraktiku kombinirajte medvjeđi luk, pinjole (ili odabrane orašaste plodove), ribani parmezan i češnjak. Blendajte dok smjesa ne postane grubo usitnjena.
  4. Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor na poklopcu. Nastavite blendati dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Dodajte sok od limuna, sol i papar po ukusu. Blendajte još kratko kako bi se svi sastojci dobro povezali.
  6. Pesto možete odmah koristiti ili ga spremiti u steriliziranu staklenku. Prelijte vrh pesta s malo maslinovog ulja kako biste spriječili oksidaciju i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije