5 obroka do 5 eura: Ideje za konkretan, ukusan i povoljan obiteljski ručak

5 obroka do 5 eura: Ideje za konkretan, ukusan i povoljan obiteljski ručak

5 obroka do 5 eura: Ideje za konkretan, ukusan i povoljan obiteljski ručak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Činjenica je da su sve životne potrepštine poskupjele se, nažalost, odnosi i na hranu. Unatoč tome, zdrava i uravnotežena prehrana ne smije patiti te smo vam zato pripremili pet jednostavnih, uravnoteženih i ukusnih jela za pripremu kojih će vas namirnice koštati 5 eura ili manje. Ovi su recepti osmišljeni kao ručak za dvije do tri odrasle osobe te podrazumijevaju da za njihovu pripremu ne trebate kupovati osnovne namirnice poput soli, papra, ulja i brašna, nego ih već imate kod kuće. Ako ste student koji kuha samo za sebe, prepolovite sve količine namirnica, a ako imate veću obitelj, udvostručite ih i i dalje ćete dobro proći.

Tjestenina sa šampinjonima i špinatom

Ovo je recept za zdrav i ukusan ručak bez mesa koji je toliko jednostavan da ga mogu pripremiti i mlađi ukućani koji tek uče kuhati. Uz to, špinat je jako zdrava namirnica jer sadrži vitamine A, C i K te folat, željezo i kalcij koji su ključni za zdravlje kostiju, kože, očiju i imunološkog sustava.

Sastojci:

  • 1 luk
  • 300 g šampinjona
  • 100 g špinata
  • 100 g krem sira
  • 300 g tjestenine po izboru
  • malo ulja
  • sol i začini po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju. Za to vrijeme na malo ulja ispirjajte luk i šampinjone pa im dodajte špinat.
  2. Kad je sve povrće omekšalo, umiješajte krem sir i začinite po ukusu.
  3. U umak dodajte tjesteninu i malo vode u kojoj se ona kuhala. Sve promiješajte i poslužite.

Pureće pljeskavice i aromatizirana pečena palenta sa salatom od rajčice

Palenta u ovoj varijanti će oduševiti čak i njene najveće mrzitelje. Radi se o začinjenoj palenti koja se zapeče u pećnici i na taj način dobije neodoljivo hrskavu koricu. Ovom smo prilogu dodali i tri pureće pljeskavice i salatu od rajčice.

Sastojci:

  • 3 pureće pljeskavice
  • 300 grama palente
  • 3 rajčice
  • ulje
  • malo brašna
  • sol i začini ukusu

Priprema:

  1. Palentu skuhajte po uputama na pakiranju i dodajte joj začine. Predlažemo ružmarin i majčinu dušicu. Dok je još vruća, izlijte je u posudu veće površine kako bi se što prije ohladila.
  2. Palentu izvadite iz posude. Narežite je na štapiće pa svaki štapić uvaljajte u glatko brašno i ispržite u tavi sa zagrijanim uljem sa svake strane.
  3. Na tavi također ispecite pljeskavice.
  4. Narežite rajčice i začinite je po ukusu. Sve zajedno poslužite.

Musaka

Musaka je grčko jelo koje je svoju popularnost zaslužilo jednostavnošću pripreme i odličnim okusom. S obzirom da se radi o kombinaciji mesa i krumpira, vrlo će vas dugo držati sitima, što je svakako poželjno.

Sastojci:

  • ulje
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • sol i začini po ukusu
  • 1 kg krumpira
  • 3 jaja
  • 150 ml mlijeka

Priprema:

  1. Krumpire ogulite i narežite na šnite debljine oko pola centimetra. Stavite ih u zdjelu, nauljite, posolite i začinite po ukusu.
  2. Na malo ulja prodinstajte luk, zatim češnjak i meso. Meso ne morate termički obrađivati do kraja jer će se ionako zapeći u pećnici. Začinite po ukusu.
  3. Pećnicu zagrijte na 200°C. Nauljite dno vatrostalne posude i posložite prvi red krumpira i na njega rasporedite meso. Ponovite dok ne potrošite sastojke.
  4. Na kraju, zalijte preljevom od jaja i mlijeka u koji možete dodati i malo muškatnog oraščića koji se lijepo slaže uz krumpir.
  5. Poklopite ili prekrite aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Nakon skidanja folije ili poklopca zapecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju (još 15 minuta).

Pljeskavice od leće s krumpir salatom

Ovaj je ručak odlična opcija ako želite prorijediti konzumaciju mesa u svojoj prehrani. Leća je vrlo bogata bjelančevinama te će vas dugo držati sitima i nahraniti vaše mišiće. Ukusna salata od krumpira im je odličan dodatak jer su ugljikohidrati također potrebni za uravnoteženu prehranu.

Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 1 šalica zelene leće
  • 1 luk
  • 1 srednje veliki krumpir
  • 6 žlica krušnih mrvica
  • ulje za prženje
  • sol i začini po ukusu

Za krumpir salatu:

  • 500 g žutog krumpira
  • 1 glavica luka
  • ocat
  • suncokretovo ili maslinovo ulje
  • sol i začini po ukusu

Priprema:

  1. Leću i krumpir skuhajte dok ne omekšaju i procijedite ih.
  2. U dubljoj posudi štapnim mikserom usitnite krumpir, leću, luk i začine. Skuhajte krumpir za salatu.
  3. Smjesi za pljeskavice dodajte krušne mrvice i oblikujte ih. Svaku prije pečenja uvaljajte u malo brašna. Ispecite ih u suncokretovom ulju.
  4. Skuhani krumpir za salatu ocijedite, ogulite i narežite na ploškice.
  5. Nasjeckajte luk, dodajte ga u krumpir i začinite po ukusu.

Tortilje s tunom

Tortilje su jednostavno jelo, posebno atraktivno mlađim članovima obitelji. Vrlo je praktično to što ih možete zamotati u aluminijsku foliju i odnijeti kao hranjivi obrok na posao ili u školu. Ove su tortilje pune proteina iz tune i graha pa su vrlo zasitne.

Sastojci:

  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 male konzerve tune
  • 1 konzerva meksičke mješavine
  • 200 g pasirane rajčice u tetrapaku
  • 3 veće tortilje ili 5-6 manjih
  • sol i začini po ukusu

Priprema:

  1. Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na malo ulja.
  2. Kad postane staklast, ubacite tunjevinu, meksičku mješavinu i češnjak.
  3. Ulijte pasiranu rajčicu i kuhajte dok se malo ne reducira. Začinite po ukusu.
  4. Na suhoj tavi podgrijte tortilje i poslužite ih s nadjevom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije