Piadina Romagnola: Jednostavan talijanski klasik koji je savršena baza za najbolje sendviče

Piadina Romagnola: Jednostavan talijanski klasik koji je savršena baza za najbolje sendviče

Piadina Romagnola: Jednostavan talijanski klasik koji je savršena baza za najbolje sendviče
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Piadina Romagnola je talijanski klasik nalik tortilji koji potječe iz regije Emilia-Romagna. Budući da su piadine bile pristupačne cijene, u prošlosti su bile popularno jelo među siromašnim stanovništvom. Upravo zbog svoje cijene, piadine su u Italiji postale popularne 40-ih godina 20. stoljeća. Danas se mogu kupiti gotovo svugdje u Italiji, ali i šire.

Piadine mnogi vole zbog njihove jednostavne pripreme, ali i prilagodljivosti. Mogu se napuniti pršutom, sirom, povrćem, mesom ili određenim slatkim nadjevom. Pripremaju se vrlo brzo, potrebno vam je svega 30 minuta, tako da su idealne tijekom ljeta kada sigurno ne želite provoditi puno vremena u kuhinji.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 70 g svinjske masti (ili 80 ml maslinovog ulja)
  • 250 ml mlake vode

Priprema:

  1. U veliku zdjelu prosijte brašno i pomiješajte ga sa soli i praškom za pecivo.
  2. Dodajte svinjsku mast (ili maslinovo ulje) u zdjelu i dobro izmiješajte s brašnom dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
  3. Postupno dodajte mlaku vodu, miješajući rukama dok se ne formira mekano, ali čvrsto tijesto. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode, ali pazite da ne postane premekano.
  4. Mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  5. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta. Nakon odmora, podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova (za manje piadine) ili 4 dijela (za veće piadine). Oblikujte svaki dio u kuglu.
  6. Svaku kuglu tijesta razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj površini u tanki krug, debljine 2-3 mm.
  7. Zagrijte tavu s debelim dnom ili tavu za palačinke na srednje jakoj vatri. Pecite svaku piadinu 2-3 minute sa svake strane, dok ne postane zlatno smeđa.
  8. Piadinu možete poslužiti toplu ili hladnu, punjenu raznim nadjevima poput pršuta, sira, rukole, rajčica ili drugih sastojaka.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije