Mesni naresci bez aditiva: Probali smo sve vrste, a šunka i mortadela su nam apsolutni favoriti!
Kad je u pitanju hrana, među onima sam koji ne žele previše komplicirati. Da, volim ponekad pojesti nešto neuobičajeno, egzotično i posebno, ali većinu vremena na prvo mjesto stavljam jednostavnost, praktičnost i okuse koji su mi dobro poznati i koje volimo i ja i članovi moje obitelji. To se ne odnosi samo na ono što kuham, nego i na brzinske obroke, među kojima su nezaobilazni sendviči. Baš zato što relativno često jedemo sendviče pa se u našem hladnjaku u svakom trenutku mogu pronaći barem dvije vrste salama, ugodno me iznenadila vijest iz PIK -a o novoj liniji mesnih proizvoda s manje aditiva.
Linija PIK Natur uključuje šunku, mortadelu, parizer i trajnu kobasicu bez dodanih nitrita i fosfata, pojačivača aroma, umjetnih bojila, glutena i soje. Ovi su proizvodi razvijeni u skladu s globalnim trendovima koji podrazumijevaju smanjenje broja sastojaka i aditiva u prehrambenim proizvodima. Riječ je o tome da recepture postaju jednostavnije, da se eliminiraju suvišni sastojci, ali se pritom zadržavaju visoki standardi kvalitete i sigurnosti. Iako se ovi proizvodi pripremaju prema novim recepturama, proizvođač tvrdi da su zadržali “svoj originalni, svima poznati okus”. Zvuči super, ali prije nego u to povjerujem, odlučila sam ih sve isprobati, a u testiranju su sudjelovale i moje dvije kolegice iz redakcije.
Počele smo s kraljicom salama, a to je - barem prema mojem mišljenju - mortadela. PIK Natur Mortadela definitivno je naš favorit iz ove linije. Sve tri smo primijetile da je manje slana od mortadele kakvu inače kupujemo, ali se slažemo da je ova verzija jako ukusna i da je zadržala onu tipičnu aromu koju smo i očekivale. Dodatni plus dobiva jer je vrlo tanko narezana, što posebno cijenimo.
Slične dojmove je izazvala i PIK Natur Šunka, posebno kod mene jer ovakav tip šunke svi u obitelji često jedemo, a koristimo je i za sendviče i za pizzu pa uvijek tragam za što kvalitetnijom varijantom. Okus je odličan, i u ovom slučaju se osjeti da sadrži manje soli, ali to svakako pišemo pod pluseve.
Kad su u pitanju parizeri, nisam obožavateljica, ali se PIK Natur Parizer svidio mojim klincima. Kolegice su me uvjerile u to da nema značajne razlike u odnosu na parizer koji inače kupuju, barem kad je u pitanju okus. Promjene u sastavu sve tri smatramo pozitivnima, posebno kad je riječ o nečemu što kupujemo za djecu.
PIK Natur Trajna kobasica nam je najveće iznenađenje jer smo zaključile da se okusom ipak razlikuje od sličnih proizvoda koji se pripremaju prema klasičnoj recepturi. Izgled i tekstura su jednaki kao inače, također se osjeti da je manji udio soli, ali je, osim toga, i aroma malo drugačija. Ne smatram to nužno lošim i mislim da je samo stvar ukusa hoće li se nekome svidjeti ili neće. Jedna od mojih kolegica je zaključila da joj se ne sviđa, ali druga i kolegica i ja se slažemo da bismo kupile ovaj proizvod.
Za kraj - mali osvrt na cijene. Istražila sam i usporedila cijene, te se uvjerila da se mesni naresci iz PIK Natur linije prodaju po nešto višim cijenama od sličnih proizvoda pripremljenih prema klasičnim recepturama. Nekome će to možda biti presudan faktor, kod mene u ovom slučaju neće presuditi cijene jer mislim da razlika nije prevelika, a uvijek mi je draže izdvojiti za proizvod kod kojeg neću biti zadovoljna samo okusom, nego će mi se svidjeti i ono što vidim na njegovoj deklaraciji.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345