Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!
Pileći paprikaš je ukusno jelo s bogatom tradicijom u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a posebno je popularno u srednjoj Europi. Na našim se prostorima ovaj topao i okrepljujući specijalitet priprema s različitim varijacijama i dodacima, ali osnova ostaje ista - sočna piletina kuhana u umaku od paprike, rajčice, luka i začina.
Za pripremu pilećeg paprikaša se obično koristi tamno pileće meso, batak ili zabatak. Ključni sastojak ovog jela je paprika koja mu daje prepoznatljiv okus, dok mu crvena paprika u prahu dodaje karakterističnu boju. U umaku se također može koristiti rajčica, domaći povrtni temeljac i različiti začini poput peršina i lovora, na primjer. Pileći paprikaš se tradicionalno poslužuje uz tjesteninu, palentu ili kruh čime se postiže savršena kombinacija okusa i tekstura. Osim što je ukusno, ovo je jelo i nutritivno bogato zbog visokog sadržaja proteina u piletini te vitamina i minerala iz povrća.
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka ili zabataka narezanih na manje komade (može i pola-pola)
- 2 velika luka, sitno nasjeckana
- 2 crvene paprike, narezane na trakice
- 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3 žlice suncokretovog ulja
- 2 žlice mljevene crvene paprike
- 1 konzerva pelata (400 g)
- 2 dl pilećeg temeljca
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- sol i papar po ukusu
- 1 lovorov list
- svježe nasjeckani peršin za posipanje
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri zagrijte suncokretovo ulje, dodajte pileće meso i pržite ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju s obje strane. Maknite meso iz tave i stavite ga na stranu.
- U istu tavu dodajte nasjeckani luk i crvenu papriku te pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte češnjak i pržite još 1-2 minute.
- Vratite prženo pileće meso u tavu s povrćem. Dodajte mljevenu crvenu papriku i dobro promiješajte kako bi meso bilo ravnomjerno obloženo začinima.
- Dodajte pelate, pileću juhu, lovorov list, sol i papar.
- Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite da se krčka 30-40 minuta ili dok meso ne bude mekano i sočno, a umak dovoljno gust.
- Prije posluživanja maknite lovorov list, posipajte svježim peršinom i poslužite uz palentu, tjesteninu ili domaći kruh.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
- Jedini recept za sarmu koji će vam ikada trebati
- Kako pripremiti najbolji i najkremastiji špinat na mlijeku? Imamo recept!
- Okus i miris djetinjstva: Jednostavna štrudla od jabuka s gotovim korama
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345