Piletina u umaku od vrhnja, špinata i sušenih rajčica - brzo gotovo i jako ukusno!
Nakon uskršnjih blagdana poznatih po bogatim ručkovima i večerama s teškom i kaloričnom hranom, vrijeme je da svojem organizmu pružite nešto laganije. Pripremite laganu piletinu u umaku koji ćete poslužiti s rižom, tjesteninom ili palentom. Vaš će vam probavni sustav biti zahvalan.
Iako se radi o nešto laganijem obroku, ovom ručku okusa i hranjivih tvari ne nedostaje. Ovaj recept možete napraviti i s kiselim vrhnjem i s vrhnjem za kuhanje, ovisno o tome što više volite. Uz to, špinat pun željeza i antioksidansa će uz sušene rajčice dodati i okus i hranjive tvari, pa ovo jelo zaista možete smatrati potpunim ručkom.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200 g svježeg špinata, opranog i ocijeđenog
- 100 g sušenih rajčica, narezanih na trakice
- 200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 100 ml pilećeg temeljca ili vode
- parmezan (opcionalno)
Priprema:
- Najprije pripremite piletinu tako da je lagano posolite i popaprite s obje strane.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je dok ne postane zlatno smeđa s obje strane. Maknite piletinu iz tave i stavite na tanjur sa strane.
- U istoj tavi dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga popržite dok ne zamiriše.
- Dodajte svježi špinat u tavu i kuhajte ga dok ne povene i smanji volumen.
- Zatim dodajte sušene rajčice i kuhajte ih zajedno sa špinatom još nekoliko minuta.
- Vratite piletinu u tavu zajedno sa svim sokovima koje je pustila. Lagano promiješajte kako bi se sve sastojci sjedinili.
- Ulijte kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje i pileći temeljac ili vodu te promiješajte.
- Pustite da se umak lagano zagrije i da se svi okusi prožmu, oko 5-10 minuta, dok umak ne postane kremast.
- Kušajte umak i prilagodite začine po želji.
- Poslužite piletinu u umaku od vrhnja, špinata i sušenih rajčica s prilogom po izboru. Po želji, možete posuti parmezanom prije posluživanja.
Vezani sadržaj:
-
Piletina s porilukom u umaku od vrhnja i vina: Ručak gotov u 30 minuta!
-
Sočna piletina u umaku od naranče: Zvuči egzotično, ali svidjet će se i ljubiteljima klasike
-
Mesne okruglice u bogatom umaku uz koje savršeno ide pire krumpir
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345