Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i baš uvijek će ispasti savršeno!
Pita od jabuka je uobičajeni domaći desert koji svi obožavaju. Pripremljena od ukusnog prhkog tijesta, slatkih i zrelih jabuka i aromatičnih začina poput vanilije, cimeta i đumbira, savršen je izbor kolača za cijelu obitelj.
Iako se načelno može pripremiti s bilo kojom vrstom jabuka, obično se preporučuju nešto slađe vrste. Sorte koje se najčešće preporučuju su Granny Smith, Crispin, Pink Lady i Honeycrisp. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za starinsku pitu od jabuka.
Sastojci:
Za tijesto
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 maslac (250g), omekšan na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- dvije žlice kiselog vrhnja
- 1 cijelo jaje i 1 žumanjak
Za filu
- 1 kg jabuka
- šećer i cimet po želji i ukusu
- 100 g izdrobljenih oraha (opcionalno)
Priprema:
- Od sastojaka umijesiti tijesto rukama i staviti ga u frižider da se stisne. Ne smije biti pretvrdo jer se onda neće moći valjati.
- U međuvremenu naribati jabuke za filu.
- Lim za pečenje 20x30 cm obložiti masnim papirom.
- Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljajte (na veličinu lima) prvi dio tijesta i po njemu ravnomjerno rasporedite pripremljenu filu od jabuka.
- Drugi dio tijesta razvaljati i prekriti jabuke.
- Popikati vilicom i peći oko 40 minuta na 180 °C, dok se ne zarumeni.
- Kad se ohladi, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Mileram torta koju obožavamo: Po ovom receptu će uvijek ispasti savršeno!
-
Sacher torta: Bečki klasik koji ćete uz ovaj recept lako pripremiti kod kuće
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345