"Američka" pita od trešanja: Mirisna i sočna, a tako jednostavna za pripremu da dobro ispadne svaki put

"Američka" pita od trešanja: Mirisna i sočna, a tako jednostavna za pripremu da dobro ispadne svaki put

"Američka" pita od trešanja: Mirisna i sočna, a tako jednostavna za pripremu da dobro ispadne svaki put
  • Objavljeno: Petak, 07.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pita s trešnjama je idealan desert za tople dane koji su pred nama. Kombinacija mirisnog, prhkog tijesta i aromatičnog, slatkog nadjeva jer glavni "krivac" zašto je mnogi vole, a priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine pa je uz nekoliko osnovnih sastojaka lako možete napraviti i sami.

Pita s trešnjama je idealnaza sve prigode, bilo da je poslužite nakon ručka ili uz kavu. Može se poslužiti topla ili hladna, a još je bolja uz kuglicu sladoleda ili malo šlaga.

Sastojci za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 1 žlica hladne vode (po potrebi)
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 700 g svježih trešanja (očišćenih od koštica)
  • 150 g šećera
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat cimeta (po želji)

Priprema:

  1. Za pripremu tijesta u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ili mikserom utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu koja se mrvi.
  3. Dodajte jaje i jednu žlicu hladne vode, pa brzo zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode.
  4. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  5. Za pripremu nadjeva velikoj zdjeli pomiješajte očišćene trešnje, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, vanilin šećer i cimet (ako koristite).
  6. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  8. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela (jedan malo veći za donji dio kore).
  9. Razvaljajte veći dio tijesta na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pitu (promjera 23-25 cm), tako da prekrije dno i stranice kalupa.
  10. Ulijte pripremljeni nadjev od trešanja u kalup preko tijesta.
  11. Razvaljajte preostali dio tijesta i narežite ga na trake. Trake tijesta posložite preko nadjeva u obliku mreže ili ih jednostavno prekrijte tijestom i izbodite vilicom kako bi para mogla izlaziti.
  12. Ako želite, premažite gornji dio tijesta s malo mlijeka ili razmućenim jajetom za sjaj.
  13. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev mjehurićav.
  14. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije