"Američka" pita od trešanja: Mirisna i sočna, a tako jednostavna za pripremu da dobro ispadne svaki put
Izvor slike: Canva
Kategorija: Zdrava prehrana
Pita s trešnjama je idealan desert za tople dane koji su pred nama. Kombinacija mirisnog, prhkog tijesta i aromatičnog, slatkog nadjeva jer glavni "krivac" zašto je mnogi vole, a priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine pa je uz nekoliko osnovnih sastojaka lako možete napraviti i sami.
- Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i uvijek će ispasti savršeno!
- Okus i miris djetinjstva: Jednostavna štrudla od jabuka s gotovim korama
Pita s trešnjama je idealnaza sve prigode, bilo da je poslužite nakon ručka ili uz kavu. Može se poslužiti topla ili hladna, a još je bolja uz kuglicu sladoleda ili malo šlaga.
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 1 žlica hladne vode (po potrebi)
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 700 g svježih trešanja (očišćenih od koštica)
- 150 g šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat cimeta (po želji)
Priprema:
- Za pripremu tijesta u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ili mikserom utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu koja se mrvi.
- Dodajte jaje i jednu žlicu hladne vode, pa brzo zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je tijesto previše suho, dodajte još malo vode.
- Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
- Za pripremu nadjeva velikoj zdjeli pomiješajte očišćene trešnje, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, vanilin šećer i cimet (ako koristite).
- Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela (jedan malo veći za donji dio kore).
- Razvaljajte veći dio tijesta na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pitu (promjera 23-25 cm), tako da prekrije dno i stranice kalupa.
- Ulijte pripremljeni nadjev od trešanja u kalup preko tijesta.
- Razvaljajte preostali dio tijesta i narežite ga na trake. Trake tijesta posložite preko nadjeva u obliku mreže ili ih jednostavno prekrijte tijestom i izbodite vilicom kako bi para mogla izlaziti.
- Ako želite, premažite gornji dio tijesta s malo mlijeka ili razmućenim jajetom za sjaj.
- Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a nadjev mjehurićav.
- Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Vezani sadržaj:
- Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert
- Jednostavni kolač od limuna: Mirisan, mekan i sočan - desert koji obožavamo!
- Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345