Uskrs bez pisanica i šunke: Otkrivamo odlične plant based recepte za glavna jela i deserte
Uskrs je blagdan kada uživamo u ukusnoj hrani - šunka, jaja, mlada janjetina, francuska salata... Međutim, za sve koji pokušavaju izbaciti meso i proizvode životinjskog porijekla iz svoje prehrane to može predstavljati popriličan izazov. Ako ste se odlučili prijeći na plant based prehranu, a muči vas pitanje što i kako pripremiti za Uskrs, na pravom ste mjestu. Donosimo vam odlične prijedloge čime zamijeniti pisanice i kakva jela pripremiti ovog Uskrsa, a koja su u potpunosti bez namirnica životinjskog porijekla.
Plant based uskrsne pisanice
Rijetko tko može zamisliti Uskrs bez šarenih pisanica. Bez obzira na to koristite li prirodne ili kupovne boje, naljepnice ili pak neku drugu tehniku, jedno je sigurno, ukrašavanje jaja vraća bezbrižne dane djetinjstva. Ako ove godine planirate napraviti plant based Uskrs, ne brinite, ne trebate odbaciti tradiciju jer postoje opcije koje ne uključuje korištenje kokošjih jaja.
Koliko puta vam se dogodilo da ste skuhali i obojili previše jaja koje niste stigli pojesti pa ste ih na kraju bacili? Umjesto kuhanih jaja, ove godine u gnijezdo stavite drvena jaja koja možete kupiti u hobi trgovinama koja ćete ukrasiti po vlastitoj želji. Najbolje od svega je što će vam ova jaja ostati i za iduću godinu, tako da ćete smanjiti otpad i potrebu za ponovnom kupovinom.
Plant based recepti za Uskrs
Iako se na vašem stolu ove godine neće naći kuhana jaja, mlada janjetina i svježi sir, to ne znači da ne možete imati ukusan ručak. Većinu tradicionalnih jela možete pretvoriti u plant based recepte uz korištenje alternativa za meso i mliječne proizvode. Ako niste skloni eksperimentiranju ili ste sasvim novi u ovome, pripremili smo nekoliko recepata za glavno jelo, prilog i deserte koji su bez namirnica životinjskog porijekla, a idealni su za Uskrs.
1. Teriyaki tofu s mladim lukom i rižom
Iako ovo jelo nije tradicionalno za naše prostore, ne znači da ga ne možete pripremiti za Uskrs. Kombinacija sastojaka koja uključuje mladi luk idealna je za proljetno vrijeme, a slatko-pikantni okus zadovoljit će sve gurmane. Recept za teriyaki tofu s mladim lukom i rižom potražite klikom na link ili na sliku.
2. Burger od crnog graha
Ako ste ljubitelji burgera, onda će vas ova bezmesna verzija od crnog graha oduševiti. Možete ga poslužiti uz umak od avokada, prženi luk i povrće po želji. Recept za domaći grill burger od crnog graha potražite klikom na link ili na sliku.
3. Veganska musaka
U slučaju da volite isprobavati neobične verzije tradicionalnih jela, onda morate pripremiti vegansku musaku. Umjesto krumpira u ovom receptu se koriste patlidžani, a priprema je iznimno jednostavna i brza. Recept za vegansku musaku potražite klikom na link ili sliku.
4. Tofu ražnjići s povrćem
Tofu je idealna zamjena za meso, a mnogi kažu da neodoljivo podsjeća na piletinu. Nakon što isprobate ovu verziju ražnjića zaboravit ćete na klasične mesne kombinacije. Recept za tofu ražnjiće s povrćem potražite klikom na link ili sliku.
5. Odrezak od cvjetače
Cvjetača ili karfiol je zamjena za sve, od riže do tijesta za pizzu, a možete ju čak pripremiti i kao glavno jelo jer je dovoljno zasitna. Recept za odrezak od cvjetače potražite klikom na link ili fotografiju.
Prilozi i predjela
1. Proljetne rolice
Ove jednostavne, zdrave i lagane veganske proljetne rolice savršene su kao predjelo ili prilog uz bezmesni odrezak. Recept za veganske proljetne rolice potražite klikom na link ili fotografiju.
2. Kvinoja sa špinatom i slanutkom
Kombinacija kvinoje, špinata i slanutka sadrži brojne potrebne nutrijente među kojima su i proteini, zbog čega je idealna kao dio bezmesnog obroka. Recept za kvinoju sa špinatom i slanutkom potražite klikom na link ili fotografiju.
3. Kremasti rižoto od rajčica
Rižoto je izvrsno jelo jer ga vole gotovo svi, a možete ga poslužiti kao predjelo ili prilog. Kombinacija rajčice i bosiljka u ovom receptu savršena je za tople proljetne dane. Recept za kremasti rižoto od rajčica potražite klikom na link ili fotografiju.
4. Domaći njoki od cvjetače
Njoki su odličan prilog svakom ručku, a naš prijedlog je da umjesto klasičnih njoka od krumpira pripremite ovu zdraviju i laganiju verziju za koju su vam potrebna tek četiri sastojka i 20-ak minuta vremena. Recept za domaće njoke od cvjetače potražite klikom na link ili fotografiju.
5. Veganski pesto bez ulja
Ako ste odlučili pripremiti domaće njoke, onda vam je potreban i ukusni umak. Naš prijedlog je veganska verzija popularnog talijanskog umaka. Recept za veganski pesto bez ulja potražite klikom na link ili fotografiju.
Deserti
1. Browniesi od slatkog krumpira
Sočni, čokoladni i prije svega zdravi - ovi veganski browniesi zadovoljit će vašu želju za slatkim. Recept za veganske browniese od slatkog krumpira potražite klikom na link ili fotografiju.
2. Muffini od jabuke i mrkve
Slatki, zdravi i bez namirnica životinjskog porijekla, ovi će muffini razveseliti malene i velike. Recept za muffine od mrkve i jabuke potražite klikom na link ili fotografiju.
3. Sladoled od čokolade
Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj sladoled od čokolade je jednostavan za pripremu i potrebna su vam samo tri sastojka. Recept za veganski sladoled od čokolade potražite klikom na link ili fotografiju.
4. Meringue s jagodama
Iako se meringe, odnosno puslice, tradicionalno pripremaju od bjelanjaka, mi smo pronašli plant based verziju ovog ukusnog deserta. Recept za meringue s jagodama potražite klikom na link ili fotografiju.
5. Veganski čokoladni puding bez šećera
Ako i za vrijeme blagdana pazite na liniju, onda morate isprobati plant based čokoladni puding bez šećera. Ova verzija pudinga je lagana i osvježavajuća, a kremasti avokado daje joj super bogat okus koji će vas osvojiti. Recept za veganski čokoladni puding bez šećera potražite klikom na link ili fotografiju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345