Pohana piletina u jogurtu - hrskava izvana, mekana iznutra

Piletina pohana u jogurtu oduševit će one koji žele da je meso još mekše, s neodoljivo hrskavom koricom.
Tajna je u tome da se pripremi jednostavna marinada od jogurta, odnosno da se odresci pilećeg filea uvaljaju u jogurt pomiješan sa začinima (npr. sol, češnjak u prahu i crvena paprika) i zatim ostave u hladnjaku da se mariniraju tijekom noći ili nekoliko sati (idealno 2 sata) prije pohanja. Ako se ne sjetite ovog trika dovoljno ranije, ne brinite - vidjet ćete razliku čak i onda kada piletinu marinirate u jogurtu svega 10-15 minuta.
Piletina pohana u jogurtu posebno je mekana, sočna i ukusna zahvaljujući mliječnoj kiselini iz jogurta, koja prirodno omekšava proteinska vlakna u mesu. Jogurt služi i kao odlična baza za začine jer se oni ovako ravnomjerno prenose i raspoređuju na mesu te utječu na bogatiji okus. Osim toga, jogurt stvara zaštitni sloj koji sprječava isušivanje mesa tijekom pohanja. Doprinosi i tome da se smjesa za pohanje bolje prilijepi za meso, što znači stvaranje hrskavije korice.
U nastavku donosimo sve detalje koji su važni za pripremu, a ako želite zdraviju varijantu, piletinu pohanu u jogurtu možete peći u pećnici 20-25 minuta na 200 °C, koristeći papir za pečenje.
Sastojci (za 4 osobe):
-
500 g pilećih fileta
Za marinadu:
- 150-200 g jogurta (čvrsti, tekući ili grčki tip jogurta)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili žličica češnjaka u prahu)
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1/2 žličice mljevene paprike (po želji)
Za pohanje:
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g krušnih mrvica
- ulje za prženje
Priprema:
1. Mariniranje piletine
- Pileće filete narežite na trakice ili tanje odreske.
- U zdjeli pomiješajte jogurt, češnjak, sol, papar i mljevenu papriku kako biste dobili marinadu.
- Dodajte piletinu i dobro je premažite marinadom. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a idealno preko noći. Jogurt će omekšati meso i dati mu sočnost.
2. Priprema za pohanje
- Pripremite tri zdjele: jednu s brašnom, drugu s razmućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.
- Svaki komad marinirane piletine u jogurtu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice. Za dodatnu hrskavost, možete ponoviti postupak s jajem i krušnim mrvicama.
3. Prženje piletine
- Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili loncu. Idealna temperatura ulja je oko 180°C (možete provjeriti termometrom ili testirati s komadićem kruha – ako se odmah počne pržiti, ulje je spremno).
- Pržite piletinu u serijama, pazeći da se komadi ne prekrivaju u tavi. Pržite 3-4 minute sa svake strane, dok komadi ne postanu zlatno-smeđi.
- Gotovu piletinu stavite na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja.
4. Posluživanje
- Poslužite uz omiljeni prilog - predlažemo da to bude kremasta krumpir salata ili pomfrit od batata s umakom od jogurta.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
-
Domaća pašteta od piletine: Jednostavna za pripremu, a puno zdravija od kupovne!
-
Varivo od piletine i graška s krumpirom: Ukusna opcija "na žlicu" gotova u 40 minuta
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345