Pohana piletina u jogurtu - hrskava izvana, mekana iznutra

Pohana piletina u jogurtu - hrskava izvana, mekana iznutra

Pohana piletina u jogurtu - hrskava izvana, mekana iznutra
  • Objavljeno: Srijeda, 20.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Piletina pohana u jogurtu oduševit će one koji žele da je meso još mekše, s neodoljivo hrskavom koricom.

Tajna je u tome da se pripremi jednostavna marinada od jogurta, odnosno da se odresci pilećeg filea uvaljaju u jogurt pomiješan sa začinima (npr. sol, češnjak u prahu i crvena paprika) i zatim ostave u hladnjaku da se mariniraju tijekom noći ili nekoliko sati (idealno 2 sata) prije pohanja. Ako se ne sjetite ovog trika dovoljno ranije, ne brinite - vidjet ćete razliku čak i onda kada piletinu marinirate u jogurtu svega 10-15 minuta.

Piletina pohana u jogurtu posebno je mekana, sočna i ukusna zahvaljujući mliječnoj kiselini iz jogurta, koja prirodno omekšava proteinska vlakna u mesu. Jogurt služi i kao odlična baza za začine jer se oni ovako ravnomjerno prenose i raspoređuju na mesu te utječu na bogatiji okus. Osim toga, jogurt stvara zaštitni sloj koji sprječava isušivanje mesa tijekom pohanja. Doprinosi i tome da se smjesa za pohanje bolje prilijepi za meso, što znači stvaranje hrskavije korice.

U nastavku donosimo sve detalje koji su važni za pripremu, a ako želite zdraviju varijantu, piletinu pohanu u jogurtu možete peći u pećnici 20-25 minuta na 200 °C, koristeći papir za pečenje.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g pilećih fileta

Za marinadu:

  • 150-200 g jogurta (čvrsti, tekući ili grčki tip jogurta)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili žličica češnjaka u prahu)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1/2 žličice mljevene paprike (po želji)

Za pohanje:

  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g krušnih mrvica
  • ulje za prženje

Priprema:

1. Mariniranje piletine

  • Pileće filete narežite na trakice ili tanje odreske.
  • U zdjeli pomiješajte jogurt, češnjak, sol, papar i mljevenu papriku kako biste dobili marinadu.
  • Dodajte piletinu i dobro je premažite marinadom. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, a idealno preko noći. Jogurt će omekšati meso i dati mu sočnost.

2. Priprema za pohanje

  • Pripremite tri zdjele: jednu s brašnom, drugu s razmućenim jajima i treću s krušnim mrvicama.
  • Svaki komad marinirane piletine u jogurtu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice. Za dodatnu hrskavost, možete ponoviti postupak s jajem i krušnim mrvicama.

3. Prženje piletine

  • Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili loncu. Idealna temperatura ulja je oko 180°C (možete provjeriti termometrom ili testirati s komadićem kruha – ako se odmah počne pržiti, ulje je spremno).
  • Pržite piletinu u serijama, pazeći da se komadi ne prekrivaju u tavi. Pržite 3-4 minute sa svake strane, dok komadi ne postanu zlatno-smeđi.
  • Gotovu piletinu stavite na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja.

4. Posluživanje

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije