Recept za pohani sladoled: Vrijeme je da ga napravite kod kuće - jednostavnije je nego što mislite!
Pohani sladoled, poznat i kao tempura sladoled, je zanimljiv toplo-hladni desert koji spaja potpune suprotnosti. S jedne strane toplinu pohanog omota, a s druge strane hladnoću unutrašnjosti od sladoleda. Ovaj desert potječe iz Azije, točnije iz Kine i Japana, ali je postao popularan širom svijeta zbog svoje neobičnosti i zanimljivog kontrasta senzacija i tekstura.
Priprema je jednostavna, no ipak uključuje određenu razinu vještine i preciznosti. Najprije je kugle sladoleda potrebno zamrznuti da budu što tvrđe, a zatim ga na brzinu ispanirati i ispeći u vrlo vrućem ulju, bez da zagori. Najčešće se poslužuje uz čokoladni ili voćni preljev, a čak i sa šlagom tvori ukusnu kombinaciju. U nastavku saznajte popis sastojaka i postupak pripreme za pohani sladoled koji će oduševiti i najzahtjevnije goste i biti doživljaj za sva vaša osjetila.
Sastojci:
- 500 g sladoleda (okus po želji)
- 100 g mljevenog keksa (ili panko mrvica ili kukuruznih pahuljica)
- 2 jaja
- 50 g brašna
- 1 žličica vanilin šećera
- pola žličice cimeta (opcionalno)
- 500 ml ulja za prženje
- preljevi i dodaci po želji (čokoladni ili voćni preljev, šlag)
Priprema:
- Žlicom oblikujte kugle sladoleda (oko 50 g po kugli) i stavite ih na pladanj obložen papirom za pečenje. Zamrznite kugle sladoleda najmanje 1 sat, ili dok ne postanu vrlo tvrde.
- U zdjeli pomiješajte mljeveni keks,vanilin šećer i cimet (ako ga koristite). Ako koristite kukuruzne pahuljice, zdrobite ih u sitne mrvice. U drugoj zdjeli umutite jaja. U treću zdjelu stavite brašno.
- Izvadite kugle sladoleda iz zamrzivača. Svaku kuglu prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u jaja, a potom obložite mrvicama. Za deblju koru, ponovite postupak još jednom (jaje, pa mrvice).
- Vratite obložene kugle sladoleda u zamrzivač na još najmanje 1 sat, ili dok ne postanu čvrste.
- Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na 180 °C.
- Izvadite kugle sladoleda iz zamrzivača i pažljivo ih stavite u vruće ulje. Pržite svaku kuglu 10-15 sekundi, ili dok ne postanu zlatno-smeđe. Pazite da ulje bude dovoljno vruće kako bi se kugla brzo ispohala, a sladoled unutra ostao hladan.
- Izvadite pohani sladoled iz ulja i stavite ga na papirnati ručnik da upije višak ulja.
- Pohani sladoled poslužite odmah, dok je vanjska kora još topla i hrskava, a unutrašnjost hladna i kremasta.
- Ukrasite preljevima i dodacima po želji, kao što su čokoladni umak, voćni sirup ili šlag.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Sočni biskvit "na šalice" s borovnicama - jednostavan kolač gotov za pola sata
-
Limun kocke: Brzi kolač od limuna koji će oduševiti vašu obitelj i goste
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345