Ravno iz pećnice: Polpete od tikvica i sira s umakom od jogurta
Polpete od tikvica i sira su ukusno, ali i zdravo jelo koje će oduševiti svakoga tko ih kuša. Tikvice su ključni sastojak ovih sočnih polpeta, a osim što pridonose okusu, donose i niz zdravstvenih koristi. Bogate su vlaknima, vitaminima C i A te mineralima poput kalija i magnezija. Uz to su i niskokalorične, što ih čini idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
Neke od dobrih strana polpeta od tikvica i sira su to što je ovaj recept moguće pripremiti u pećnici i bez prženja u dubokom ulju, a i dostupne su tijekom cijele godine, u svim godišnjim dobima. Također su i jeftine, svestrane te neutralnog okusa, što znači da se lako kombiniraju s različitim dodatcima i prilozima. U nastavku pročitajte recept za polpete od tikvica i sira koje se peku u pećnici te umak od jogurta koji se odlično slaže s njima.
Sastojci:
- 2 srednje velike tikvice, naribane
- 250 g gauda sira, naribanog
- 2 jaja
- 120 g krušnih mrvica
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje (za premazivanje)
Za umak od jogurta
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka, sitno sjeckan
- sok od pola limuna
- sol i papar po ukusu
- svježi kopar (po želji)
Priprema:
- Naribajte tikvice i posolite ih. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta, a zatim ih dobro ocijedite od vode i stavite u veliku zdjelu.
- Zdjeli s tikvicama dodajte naribani sir, jaja, krušne mrvice, nasjeckani peršin, sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Oblikujte smjesu u male polpete i rasporedite ih po limu.
- Prethodno zagrijte pećnicu na 200 °C. Prije pečenja, polpete lagano premažite maslinovim uljem. Pecite ih u pećnici 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe.
- U zdjelici pomiješajte grčki jogurt, sitno sjeckani češnjak, sok od limuna, sol, papar i svježi kopar, ako ga volite. Umak stavite u hladnjak dok se polpete peku.
- Pečene polpete poslužite tople, uz umak od jogurta. Ukrasite svježim koprom i dodatno začinite po želji.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Najjednostavniji recept za mekan, mirisan i ukusan domaći kruh
- Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta
- Jednostavan recept za varivo od mahuna - nikad više nećete trebati ni jedan drugi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345