Jako fino! Pomfrit od batata iz pećnice s umakom od jogurta i češnjaka
Pomfrit je klasičan primjer priloga koji svi vole, ali nije baš najzdravija opcija. Najčešće se priprema u dubokom ulju i bude jako mastan zbog čega se smatra kaloričnom hranom, a ulje u kojem se prži također može teško pasti na želudac i podići loš kolesterol u krvi.
Batat ili slatki krumpir je vrsta koja ima puno više zdravstvenih prednosti od običnog krumpira. Bogat je vitaminima i mineralima poput vitamina A, vitamina C, mangana i kalija. Također je dobar izvor vlakana, što je korisno za probavu. U ovom ga receptu možete pripremiti u pećnici, bez pečenja u dubokom ulju što je također zdravija opcija.
Sastojci:
- 2-3 srednje velika batata
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica slatke paprike
- sol po ukusu
Za umak
- jogurt
- sitno nasjeckani režanj češnjaka
- sol i papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Ogulite batate i operite ih. Zatim ih narežite na štapiće ili kolutove prema vašim željama.
- Stavite narezane batate u veliku zdjelu. Dodajte maslinovo ulje, papar, češnjak u prahu, slatku papriku i sol. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili po batatima.
- Položite papir za pečenje na lim za pečenje. Ravnomjerno rasporedite narezane batate po limu, pazeći da nisu pretrpani kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje.
- Pecite pomfrit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta, ili dok ne postanu mekani i lagano zapečeni, povremeno ih okrećući.
- U međuvremenu napravite umak od jogurta.
- Kad su gotovi, izvadite pomfrit od batata iz pećnice i poslužite ih tople uz omiljeni umak, poput ketchupa ili umak od avokada.
Vezani sadržaj:
-
Domaći kroketi od krumpira: Hrskavi izvana, mekani iznutra i jako, jako ukusni
-
Najkremastiji pire krumpir: Tajna je u dva sastojka koje inače ne koristite
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345