Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije
Dobra procjena za dobar izbor
Za osobnu ocjenu izbora povrća (ako je nužan oprez u konzumaciji) te korisnosti pojedinih vrsta za organizam s aspekta antioksidansa, u obzir su uzeta tri važna svojstva:
- energetska vrijednost E (kalorije)
- glikemični indeks GI
- sposobnost apsorpcije slobodnih radikala (ORAC - Oxygen Radical Absorption Capacity).
U tablici Svojstva povrća (tablica 1) izabrano je 20 najpoznatijih vrsta razvrstanih po abecednom redu. U prvome brojčanom stupcu dani su energetski iznosi (E) za pojedine vrste povrća u kcal za količinu od 100 grama, koji omogućuju kontrolu ukupna unosa kalorija u organizam izborom odgovarajuće količine povrća. Prema tom parametru, povrće možemo svrstati u tri skupine:
- niskokalorične vrste - koje imaju vrijednosti E ispod 40 kcal/100g
- srednjokalorične vrste - 40-60 kcal/100g
- visokokalorične vrste - 60 kcal/100g.
Drugi brojčani stupac u tablici 1 predstavlja glikemični indeks (GI), koji je pokazatelj brzine porasta glukoze u krvi nakon konzumacije povrća u odnosu na čistu glukozu, za koju je taj indeks jednak 100. Pokazatelj je osobito važan za oboljele od šećerne bolesti, ali i za sve one koji se nalaze u inzulinskoj rezistenciji, od čijih se posljedica vremenom razviju mnoge bolesti. S obzirom na glikemični indeks, razlikujemo povrće s:
- niskim glikemičnim indeksom - ispod 55
- srednjim glikemičnim indeksom - od 55 do 69
- visokim glikemičnim indeksom - većim od 69.
Treći brojčani stupac u tablici 1 pokazuje korisnost povrća s aspekta apsorpcije slobodnih radikala u organizmu (antioksidativno svojstvo), pod skraćenim nazivom ORAC, a koje je izraženo u jedinicama za 100 grama voća. Prema tom pokazatelju razlikujemo povrće s:
- ORAC pokazateljem visokih vrijednosti - povrće koje ima više od 600 jedinica u 100 grama
- ORAC pokazateljem srednjih i niskih vrijednosti - povrće koje ima manje od 600 jedinica u 100 grama.
U pogledu ukupnih potrebnih količina antioskidansa u ljudskoj prehrani (ne samo povrća, nego i ostalih vrsta hrane), danas se smatra da su dnevne potrebe odraslog čovjeka oko 3000-5000 ORAC jedinica.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345