Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije
Pokazatelji svojstava
U tablici pod nazivom GE - glikemično-energetski pokazatelj (tablica 2) prikazano je kumulativno energetsko svojstvo povrća (GE) dobiveno umnoškom glikemičnog indeksa GI i energetske vrijednosti E, te je prema tom kriteriju napravljena rang-lista povrća. Taj pokazatelj namijenjen je konzumentima povrća koji zbog različitih razloga ograničavaju njegov unos. Prema tom pokazatelju razlikujemo:
- povoljan pokazatelj povrća - koji ima GE niži od 2000
- srednje povoljan pokazatelj povrća - koji ima GE u rasponu od 2000 do 3000
- nepovoljan pokazatelj povrća - koji ima GE veći od 3000.
U tablici pod nazivom OGE - nutritivno-energetski pokazatelj (tablica 3) prikazan je pokazatelj nutritivne korisnosti (ORAC) povrća u odnosu na srednju energetsku korisnost (GE) dobiven dijeljenjem ORAC i srednjeg GE pokazatelja pomnoženo sa 100, prema čemu je u tablici napravljena rang-lista.
Prema tom pokazatelju razlikujemo povrće koje ima:
- visoku nutritivnu vrijednost bez većih ograničenja u konzumaciji - s pokazateljem OGE većim od 60
- srednju nutritivnu vrijednost s razumnom količinom konzumacije - s pokazateljem između 25 i 60
- nisku nutritivnu vrijednost uz ograničenu količinu konzumacije - s pokazateljem nižim od 25.
Povrće u prehrani nije nužno samo zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti ili bogatstva okusa, nego je iznimno potrebno organizmu zbog svog sadržaja, jer čovjeku osigurava zdrav, kvalitetan i dug život.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345