Prehrambena medicina
Ukratko
Kada sam završio medicinski fakultet, vrlo sam malo znao o prehrani, a ono što sam naučio otada uglavnom sam naučio na tečajevima o prirodnoj medicini, i to poglavito u Austriji. Nekada sam mislio da je prehrana nevažna i nije mi bila toliko uzbudljiva koliko
farmakologija (uporaba lijekova). Danas, međutim, shvaćam da je osim disanja najvažnija stvar koju svakodnevno radimo uzimanje hrane. Ono što stavljamo u svoje tijelo od presudne je važnosti pa bi prehrana trebala zauzimati glavno mjesto u liječničkome obrazovanju.
Vaše će se zdravlje osjetno popraviti ako svakodnevno pijete dovoljno vode i smanjite ili izbacite slatku i prerađenu hranu.
Svježi jogurt se razlikuje od komercijalnog jogurta jer nije toplinski obrađen nakon dodavanja živih bakterijskih kultura mlijeku pa zbog toga korisne bakterije, posebice L. Acidophilus i B. bifidus preživljavaju te se mogu razmnožiti u crijevima.
Brojne su prednosti velike koncentracije korisnih bakterija u crijevima, a obuhvaćaju: bolju probavu, bolji imunitet, smanjen rizik od crijevnih bolesti, posebice raka, bolju apsorpciju važnih hranjivih tvari kao što je kalcij te manje razine kolesterola u krvi.
Ponovno bih želio naglasiti važnost uzimanja svježeg jogurta uz antibiotike tijekom kemoterapije ili radioterapije ili ako bolujete od neredovite stolice, kolitisa, divertikulitisa i crijevnih polipa. Svakodnevno uzimanje svježeg jogurta i surutke znatno pomaže radu crijeva, koji je ključan za dobro zdravlje. Mnogim je mojim pacijentima samo od toga bilo bolje i nisu im trebali nikakvi drugi lijekovi.
Ne zaboravite da su zdrava prehrana i voda najbolji mogući lijekovi!
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345