Prehrambeni aditivi
Što su aditivi?
Jezikom zakonodavstva, aditivi su tvari koje se dodaju namirnicama kako bi utjecale na njihova svojstva ili kako bi njima postigle određene osobine i djelovanja, jasna su iznimka tvari sa svojstvima namirnica, koje se prema općem mišljenju o prometu (očekivanja potrošača glede djelovanja, podnošljivosti i koristi prehrambenog aditiva) koriste zbog svoje hranjivosti, mirisa i okusa, kao i pitka voda i stolna voda. Tako, na primjer, žumanjak jajeta nije aditiv zato što se u prvom redu upotrebljava zbog svojih hranjivih vrijednosti i okusa, iako uz to ima utjecaja i na osobine (izgled, boja) namirnice (primjerice na kolače).
Tvari koje su se slučajno našle u namirnici, kao što su razna onečišćenja i ostaci, nisu aditivi. Primjerice, ako kositar s limenke ude u namirnicu, on time ne postaje aditiv. Neke se tvari izjednačavaju s aditivima jer imaju tehnološki zadatak koji moraju ispuniti u namirnici.
Medu njih ubrajamo:
• hranjive tvari, poput
- mineralnih tvari (minerali i elementi u tragovima), osim kuhinjske soli
- aminokiselina (=gradivni elementi bjelančevina)
- vitamina A i D
• zamjene za šećer, poput
- sorbita, osim fruktoze ( voćni šećer)
• sva sladila.
Pri tome nije važno jesu li te tvari nastale prirodnim putem ili u laboratorijima. Omoti i presvlake, ako se ne jedu zajedno s namirnicom, također se smatraju aditivima.
Po čemu se aditivi razlikuju od ostalih sastojaka?
Aditivi su pođgrupa sastojaka. Ako se određena tvar ili spoj smatra aditivom prema zakonu, to za proizvođača, a time i za nas kao potrošače, ima posebne posljedice po zakonu o hrani. Naime, upotreba aditiva u namirnicama podliježe strogim ograničenjima, kako po količini koja se smije upotrijebiti, tako i po vrsti namirnica u kojima se smije upotrijebiti.
Dopuštenje za korištenje u namirnicama tvar će dobiti ako zadovoljava barem sljedeća tri osnovna uvjeta:
• mora biti tehnološki nužna
• njezina upotreba ne smije služiti za zavaravanje potrošača
• ne smije biti opasna za zdravlje.
Što znači „tehnološki nužna"?
O tehnološkoj se nužnosti govori kad neku namirnicu nije moguće pripremiti na određen način ako se ne doda određena tvar. Primjerice, nije moguće napraviti puding ili umak bez tvari za želiranje.
No, prema našem mišljenju nije tehnološki nužno, primjerice, dodavati tvar za želiranje u jogurte i proizvode od kiselog mlijeka.
Što znači „zavaravanje potrošača"?
Namirnica uz pomoć bojila ne bi trebala ostavljati lažan dojam da sadrži određene, također i hranjive, sastojke koji se prema objektivnoj procjeni ne nalaze u toj namirnici.
Kao primjer može se uzeti bojanje likera od jaja umjetnim bojilom, kako bi se kupca navelo da misli da se u likeru nalazi veća količina jaja.
Što znači „bezopasno za zdravlje"?
Kad kažemo bezopasno za zdravlje, mislimo na to da unošenje aditiva u organizam u određenoj koncentraciji ne smije dugoročno predstavljati rizik za zdravlje.
Maksimalne dopuštene količine aditiva koje je propisao zakonodavac osiguravaju sigurno unošenje namirnica koje sadrže te aditive u organizam. Upotrebom nekih aditiva mogu nastati preosjetljivost i alergijske reakcije. U tom se slučaju potrošač mora odreći namirnica u kojima se nalaze ti aditivi.
Zakonske osnove
Propisi o uporabi aditiva u namirnicama kod nas su usklađeni s propisima Europske unije, odnosno Uredbi o preustroju pravnoprehrambenih propisa o aditivima od 29. siječnja 1998. Njome se djelomično proširila upotreba aditiva u usporedbi s prijašnjim razdobljem. Osim toga, dopuštena je upotreba nekih tvari koje u Hrvatskoj do tada nisu bile dopuštene.
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345