Prehrambeni aditivi
Od kada se aditivi koriste?
Tržišno natjecanje postalo je u mnogo slučajeva važnije od tehnoloških i prehrambenih standarda.
Dodaci prehrani koji su omogućavali dulje skladištenje hrane, a da ona ne izgubi svoje najvažnije osobine, postoje oduvijek. Naše bake su za to koristile sol, ocat, med, pektin i limunski sok, i postizale da ljetina ostane jestiva tokom cijele zime. Promjenom načina življenja i velikim migracijama iz sela u grad, put od polja do stola postajao je sve duži, što je povećavalo rizik i mogućnost utjecaja na zdravstvenu ispravnost hrane. Javila se velika potreba za skladištenjem hrane, a njoj se doskočilo izumom prehrambenih aditiva. Danas je tržišna utrka natjerala proizvođače da zaborave prave razloge i svrhu korištenje aditiva. Tako se mnogi spojevi koriste prije svega u svrhu brže zarade i postizanja prepoznatljivosti. Proizvodnja zelenog i ljubičastog kečapa, zatim plavo obojenog pomfrita, te sladoleda od jagode koji jagodu nikada nije vidio, jasno pokazuju da je tržišno natjecanje postalo u mnogo slučajeva važnije od tehnoloških i prehrambenih standarda.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345