Prehrambeni aditivi
Kategorija: Zdrava prehrana
Opravdanost upotrebe
Sama tehnološka opravdanost i toksikološka sigurnost nisu opravdanje za korištenje aditiva u pripremi neke hrane. One pokazuju njegovu sigurnost i ne štetnost, ali zbog mogućnosti krivotvorenja kakvoće na štetu potrošača, uvedena su dodatna pravila koja proizvođači moraju poštivati. Ta pravila je definirala Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu, a mogu se sažeti u nekoliko natuknica:
- aditivi se ne smiju koristiti radi prikrivanja pogrešaka u procesu proizvodnje, odnosno služiti za krivotvorenje kakvoće u svrhu varanja potrošača
- uporaba aditiva u namirnicama koje se koriste sezonski mora biti ograničena
- aditivi ne smiju negativno utjecati na vrijednost namirnica i njihove sastojke
- ne smiju nepovoljno utjecati na zdravlje potrošača
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345