Prehrambeni aditivi
Prehrambeni aditivi u namirnicama
Namirnice koje prednjače u količini aditiva koje se u njima nalaze su bezalkoholna pića, sladoledi i ledeni deserti, prerađeni mesni proizvodi, te proizvodi od žitarica. Kod tih namirnica je najčešće upravo umjetni aditiv nositelj njihovog mirisa, okusa i izgleda.
Namirnice koje prednjače u količini aditiva koje se u njima nalaze su bezalkoholna pića, sladoledi i ledeni deserti, prerađeni mesni proizvodi, te proizvodi od žitarica. Kod tih namirnica je najčešće upravo umjetni aditiv nositelj njihovog mirisa, okusa i izgleda. Zbog prije opisanih testova i pravila svi ti upotrijebljeni spojevi najčešće nemaju štetni utjecaj na zdravlje, ali lažiraju kakvoću proizvoda koji koristimo. Tako pijemo sok od naranče ili jedemo sladoled od jagode koji nemaju veze s tim voćem. Ili jedemo mesni doručak koji ima više škroba, koji ga čini kompaktnim i tako sličnijim mesu nego samo meso. Razlog ekspanzije upravo takvih proizvoda je i u tome što oni donose najviše profita jer je njihova proizvodnja puno jeftinija od korištenja prirodnih sirovina. Prema direktivi EU preporučeno je da se u točno određene grupe namirnica ne smiju dodavati aditivi. Te grupe namirnica su:
- sve ne prerađene namirnice (pod ne prerađene ne podrazumijeva se obrada nekim od fizikalnih postupaka rezanja, ljuštenja, smrzavanja i sl.)
- med,
- ne emulgirana ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla,
- maslac,
- pasterizirano i sterilizirano mlijeko i vrhnje,
- nearomatizirani, fermentirani mliječni proizvodi,
- prirodne mineralne vode i izvorske vode,
- kava,
- nearomatizirani čaj,
- šećeri, uključujući mono i di saharide,
- suha tjestenina (obična)
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345