Prehrambeni aditivi
Kategorija: Zdrava prehrana
Toksikološka kontrola
Količina aditiva u hrani mora biti 100 i više puta manja od najmanje toksične doze.
Toksikološka ispitivanja predstavljaju skup preciznih testova kojima se određuje:
- akutna i kronična toksičnost pojedinog aditiva
- njegov utjecaj na metabolizam čovjeka
- interakcija s lijekovima, hranom i drugim aditivima
- dozvoljena dnevna i ukupna količina u hrani
Dozvoljena količina pojedinog spoja u hrani se određuje tako što ista mora biti 100 i više puta manja od najmanje toksične doze. S time da se u obzir uzimaju svi mogući izvori promatranog aditiva. Ovakvim rigoroznim kontrolama je postignuto da su svi klasificirani aditivi sigurni i mogu se unositi u organizam cijeli život bez straha od mogućih negativnih posljedica na ljudsko zdravlje.
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345