Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Toksikološka kontrola

Količina aditiva u hrani mora biti 100 i više puta manja od najmanje toksične doze.

Toksikološka ispitivanja predstavljaju skup preciznih testova kojima se određuje:

  • akutna i kronična toksičnost pojedinog aditiva
  • njegov utjecaj na metabolizam čovjeka
  • interakcija s lijekovima, hranom i drugim aditivima
  • dozvoljena dnevna i ukupna količina u hrani

Dozvoljena količina pojedinog spoja u hrani se određuje tako što ista mora biti 100 i više puta manja od najmanje toksične doze. S time da se u obzir uzimaju svi mogući izvori promatranog aditiva. Ovakvim rigoroznim kontrolama je postignuto da su svi klasificirani aditivi sigurni i mogu se unositi u organizam cijeli život bez straha od mogućih negativnih posljedica na ljudsko zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije