Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Definicija

GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, je stanje kod kojega dolazi do vraćanja - refluksa, kiselog, tekućeg sadržaja želuca u jednjak. S obzirom da jednjak nema specijalan sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline poput želučane, kontakt kiseline i jednjaka izaziva osjećaj peckanja u predjelu prsa ili grla. Ovaj osjećaj peckanja poznat je kao žgaravica.

Ponekad se kao posljedica GERB-a javlja regurgitacija, odnosno povrat želučanog sadržaja do usta.

GERB se najčešće razvija usljed oslabljene funkcije ezofagealnog sfinktera, kružnog mišića koji predstavlja svojevrstan ventil između jednjaka i želuca. U normalnim okolnostima, taj "ventil" je otvoren za prolaz hrane iz jednjaka u želudac, no kada hrana dospije u želudac, "ventil" se zatvara i onemogućuje povrat želučanog sadržaja u jednjak. Međutim, kada sfinkter oslabi, ili kada se opušta u pogrešno vrijeme, sadržaj želuca vraća se iz želuca u jednjak.

Jedna od najjednostavnijih metoda ublažavanja simptoma GERB-a odnosi se na promjene nekih životnih navika, u prvome redu onih prehrambenih.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije