Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a

Prehrana kod GERB-a
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Opće preporuke

  • 1. Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu, smršavite! Pretilost i prekomjerna tjelesna težina povećavaju rizik za razvoj GERB-a.
  • 2. Dnevni unos hrane rasporedite na više obroka koji će sadržavati manje količine hrane. Dakle, ne prejedajte se!
  • 3. Izbjegavajte obilne obroke 2-3 sata prije odmora ili spavanja.
  • 4. Obrok koji sadrži složene ugljikohidrate može pomoći. Namirnice, izvori kompleksnih ugljikohidrata, primjerice integralna riža, kruh i tjestenina, mogu vezati višak želučane kiseline i ne predstavljaju opterećenje želucu.
  • 5. Iskustveno je poznato da konzumacija badema može pomoći pri ublažavanju simptoma žgaravice.
  • 6. Izbjegavajte jela pržena u dubokoj masnoći, pohana jela i jela koja su pripremljena na zapršci.
  • 7. Smanjite unos začinjene i kisele hrane jer mogu nadražiti oštećenu sluznicu jednjaka.
  • 8. Izbjegavajte masne obroke i "fast food". Masna hrana duže se zadržava u želucu i zahtijeva veće količine želučane kiseline kako bi bila probavljena.
  • 9. Jedite polagano i žvačite. Pokušajte nakon svakog zalogaja odložiti pribor za jelo i hranu prožvakati barem 10 puta.
  • 10. Ograničite unos soli. Preslana hrana povećava rizik za razvoj simptoma GERB-a.
  • 11. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. Ukoliko morate piti dok jedete, pijte manje količine tekućine. Naime, bilo koja tekućina, dok se unosi uz hranu, može razrijediti probavne sokove i otežati probavu.
  • 12. Izbjegavajte pretjerano hladnu i pretjerano vruću hranu i napitke. Oni mogu usporiti proces probave i nadražiti osjetljivu sluznicu jednjaka.
  • 13. Uključite namirnice koje sadrže prehrambena vlakna u prehranu (voće, povrće, cjelovite žitarice) kako biste spriječili konstipaciju (zatvor) koja može voditi ka povećanju pritiska u trbuhu.
  • 14. Prestanite pušiti! Nikotin slabi mišić koji steže donji dio jednjaka, a zrak koji gutate dok pušite može uzrokovati napuhavanje i vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.
  • 15. Određena pića stimuliraju lučenje želučane kiseline pa su također nepoželjni kod osoba koje pate od GERB-a. Tu spadaju kava (sa i bez kofeina), čajevi i gazirana pića, alkoholna pića.
  • 16. Određene namirnice mogu nadražiti ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, rajčica i proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili, papar.
  • 17. Izbjegavajte odjeću koja vas steže, posebice oko struka! Odjeća koja je pretijesna oko struka može uzrokovati slabljenje mišića koji steže donji dio jednjaka te povećati učestalost i volumen povrata želučanog sadržaja.
  • 18. Ukoliko Vas muče simptomi GERB-a, noću spavajte u poluležećem položaju. Pri tome ne pomaže samo podizanje glave, već i dijela trupa tako da jednjak bude iznad želuca. Refluks se također češće javlja kada osoba leži na svojoj lijevoj, umjesto na desnoj strani.
  • 19. Vodite dnevnik prehrane kako biste ustanovili koje namirnice možete dobro podnijeti, a koje namirnice pogoršavaju simptome.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije