Prehrana kod GERB-a
Kategorija: Zdrava prehrana
Opće preporuke
- 1. Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu, smršavite! Pretilost i prekomjerna tjelesna težina povećavaju rizik za razvoj GERB-a.
- 2. Dnevni unos hrane rasporedite na više obroka koji će sadržavati manje količine hrane. Dakle, ne prejedajte se!
- 3. Izbjegavajte obilne obroke 2-3 sata prije odmora ili spavanja.
- 4. Obrok koji sadrži složene ugljikohidrate može pomoći. Namirnice, izvori kompleksnih ugljikohidrata, primjerice integralna riža, kruh i tjestenina, mogu vezati višak želučane kiseline i ne predstavljaju opterećenje želucu.
- 5. Iskustveno je poznato da konzumacija badema može pomoći pri ublažavanju simptoma žgaravice.
- 6. Izbjegavajte jela pržena u dubokoj masnoći, pohana jela i jela koja su pripremljena na zapršci.
- 7. Smanjite unos začinjene i kisele hrane jer mogu nadražiti oštećenu sluznicu jednjaka.
- 8. Izbjegavajte masne obroke i "fast food". Masna hrana duže se zadržava u želucu i zahtijeva veće količine želučane kiseline kako bi bila probavljena.
- 9. Jedite polagano i žvačite. Pokušajte nakon svakog zalogaja odložiti pribor za jelo i hranu prožvakati barem 10 puta.
- 10. Ograničite unos soli. Preslana hrana povećava rizik za razvoj simptoma GERB-a.
- 11. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. Ukoliko morate piti dok jedete, pijte manje količine tekućine. Naime, bilo koja tekućina, dok se unosi uz hranu, može razrijediti probavne sokove i otežati probavu.
- 12. Izbjegavajte pretjerano hladnu i pretjerano vruću hranu i napitke. Oni mogu usporiti proces probave i nadražiti osjetljivu sluznicu jednjaka.
- 13. Uključite namirnice koje sadrže prehrambena vlakna u prehranu (voće, povrće, cjelovite žitarice) kako biste spriječili konstipaciju (zatvor) koja može voditi ka povećanju pritiska u trbuhu.
- 14. Prestanite pušiti! Nikotin slabi mišić koji steže donji dio jednjaka, a zrak koji gutate dok pušite može uzrokovati napuhavanje i vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.
- 15. Određena pića stimuliraju lučenje želučane kiseline pa su također nepoželjni kod osoba koje pate od GERB-a. Tu spadaju kava (sa i bez kofeina), čajevi i gazirana pića, alkoholna pića.
- 16. Određene namirnice mogu nadražiti ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, rajčica i proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili, papar.
- 17. Izbjegavajte odjeću koja vas steže, posebice oko struka! Odjeća koja je pretijesna oko struka može uzrokovati slabljenje mišića koji steže donji dio jednjaka te povećati učestalost i volumen povrata želučanog sadržaja.
- 18. Ukoliko Vas muče simptomi GERB-a, noću spavajte u poluležećem položaju. Pri tome ne pomaže samo podizanje glave, već i dijela trupa tako da jednjak bude iznad želuca. Refluks se također češće javlja kada osoba leži na svojoj lijevoj, umjesto na desnoj strani.
- 19. Vodite dnevnik prehrane kako biste ustanovili koje namirnice možete dobro podnijeti, a koje namirnice pogoršavaju simptome.
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345