Prehranom protiv kolesterola
Kolesterol - "tihi uboijca"
Kolesterol saziva različita pitanja: kakva je to "bolest", kako nas napada? Prije svega, kolesterol ne smijemo, niti ne možemo uspoređivati s nekom vrstom "otrova" koji kola našom krvlju. On je osnovna tvar našeg organizma, a prisutan je i kod ljudi i životinja. Stvara se uglavnom u jetri i nadbubrežnim žlijezdama, ali i svim staničnim opnama.
Kolesterol proizvodi jetra, a on u kombinaciji s proteinskim molekulama (lipoproteinima) kola krvlju. U organizmu postoje dvije vrste masti: čestice masti, odnosno lipoproteina visoke gustoće, zovu ga još i "dobar" kolesterol i lipoproteina niske gustoće, kojeg zovu "loš" kolesterol.
Prekomjerne količine lipoproteina niske gustoće vrlo su štetne i talože se u stijenkama arterija. Ujedno povlače za sobom kalcijeve spojeve, pa stijenke arterija zadebljaju, otvrdnu i postanu neelastične. Najčešće taj proces počinje bez prethodnog upozorenja (odnosno bez boli i nekih posebnih smetnji), pa prvi simptomi ponekad znaju biti i posljednji - srčani udar.
Lipoproteini visoke gustoće pomažu tijelu u borbi protiv onih štetnih, odnosno niske gustoće. Naime, oni uklanjaju "loš" kolesterol, vraćajući ga u jetru, koja ga onda izlučuje iz organizma.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345