5 najčešćih pogrešaka prilikom pripreme različitih jela od tikvica
Tikvice su izvrsna namirnica - niskokalorična, zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu. Jedna od glavnih prednosti im je, barem prema našem mišljenju, to što su neutralnog okusa pa mogu poslužiti kao osnova za pripremu širokog raspona jela, od neobičnih lazanja od tikvica pa sve do popularnih polpeta od tikvica.
S dolaskom toplijih dana, čak i prije početka sezone, vraćaju nam se na dnevne menije. Mnogi ih pripremaju, no čini se da mnogu u tome i griješe, a ovo je popis najčešćih pogrešaka. Dobra je stvar to da ih je vrlo lako izbjeći, što će rezultirati kvalitetnijim i ukusnijim obrocima.
1. Pržite ih ili pečete na preniskoj temperaturi
Tikvice sadrže visoki udio vode koju otpuštaju prilikom termičke obrade. Ako temperatura nije dovoljno visoka, one će se u toj vodi najprije početi kuhati i to će utjecati na njihovu teksturu i okus. Osim toga, prilikom prženja ili pečenja na preniskoj temperaturi upit će previše ulja. Birajte srednje visoku temperaturu kako biste postigli najbolji rezultat.
2. Predugo ih termički obrađujete
Termička obrada tikvica treba biti pažljivo kontrolirana. Tikvice su jedna od onih vrsta povrća koje se u vrlo kratkom vremenu transformira iz nedovoljno kuhanog u prekuhano, a ako se to dogodi, nemate puno izbora nego ih pretvoriti u juhu od tikvica. Zato, osim na temperaturu, pazite na vrijeme i obavezno ih okrenite barem jednom tijekom prženja ili pečenja.
3. Ne uklanjate višak tekućine
Nakon što narežete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih iscijedite ili posušite kuhinjskim papirom kako biste uklonili višak tekućine prije pečenja ili kuhanja. Preskakanje ovih koraka može dovesti do vodenastog jela, a to sigurno ne želite.
- Ravno iz pećnice: Polpete od tikvica i sira s umakom od jogurta
- Rolice od tikvica s mljevenim mesom: Brzo gotovo i jako ukusno jelo
4. Zaboravljate na začine i dodatke
Tikvice imaju neutralan okus i mogu biti bezokusne ako im se ne dodaju začini ili začinsko bilje. Dodavanje svježeg ili sušenog bosiljka, origana ili peršina može itekako poboljšati okus tikvica, ali razmislite i o dodavanju češnjaka, luka, paprike i drugih omiljenih začina kako biste obogatili okus jela.
5. Ne jedete ih sirove
Tikvice mogu biti odlična baza za različite salate jer zaista - zašto ih ne bismo jeli sirove? Manje tikvice su obično čvršće i blago slatkastog okusa pa su najbolji izbor u ovom slučaju. Jedina negativna strana bi moglo biti to što zaista jesu neutralnog okusa pa u tom smislu neće puno doprinijeti salati. No, zanimljiv dresing će vrlo lako riješiti taj problem.
Vezani sadržaj:
- Tikvice u tijestu: Najbolji recept za ukusne polpete (pljeskavice) od tikvica
- Zapečene tikvice sa sirom i jajima: Ručak koji će obožavati svi uzrasti
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih recepata s tikvicama
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345