Probajte nešto novo: 10 jednostavnih umaka za tjesteninu

Probajte nešto novo: 10 jednostavnih umaka za tjesteninu

Probajte nešto novo: 10 jednostavnih umaka za tjesteninu
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva/123RF

Pripremiti ukusan i brz umak za tjesteninu je odlično rješenje za svakodnevni ručak, jer će raznolikost okusa i tekstura koje možete postići oduševiti čak i one najizbirljivije. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih recepata, poput carbonare, ili avanturist koji želi isprobati nešto egzotičnije, poput pesta od avokada, u našem ćete odabiru od 10 jednostavnih umaka za tjesteninu sigurno pronaći nešto za sebe. Bilo da se radi o svakodnevnom obroku ili posebnom događaju, umaci za tjesteninu pružaju pravu harmoniju okusa i možete ih poslužiti uz vrstu tjestenine po vašem izboru - špagete, penne, fusille i mnoge druge.

Pasta alla carbonara

Carbonara je tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od vrlo jednostavnih sastojaka: tjestenine, jaja, sira, pancete i papra. Ovo jelo potječe iz regije Lazio u Italiji i jedno je od specijaliteta talijanske prijestolnice - Rima.

Recept za pastu alla carbonara

Tjestenina s Alfredo umakom

Alfredo umak potječe iz Italije, vrlo je popularan i jednostavan za pripremu. Kako biste ga napravili, potrebno vam je samo nekoliko sastojaka - maslac, vrhnje za kuhanje, parmezan i češnjak, a uspjeh je zagarantiran.

Recept za tjesteninu s Alfredo umakom

Tjestenina s umakom od patlidžana i rajčice

Ovaj ukusan i zdrav umak od patlidžana, čija je sezona u punom jeku, vas može podsjetiti na Mediteran u svako doba godine. S pennama ili vrstom tjestenine po vašem izboru, odlična je opcija vegetarijanskog ručka ili lagane večere.

Recept za tjesteninu s umakom od patlidžana i rajčice

Tjestenina u umaku od tune i rajčice

Tuna i rajčica čine ukusan i niskokaloričan umak, koji sadrži dovoljno proteina da vas drži sitima neko vrijeme. U ovo se jelo, po želji, može dodati i čili, kako bi obrok bio pikantniji.

Recept za tjesteninu u umaku od tune i rajčice

Tjestenina s kremastim umakom od ricotte i špinata

Kremoznost ricotte ovom umaku sa špinatom daje savršeno zadovoljavajuću teksturu. Ostali su sastojci koje recept uključuje su češnjak, sol i papar, i špinat, koji može biti i smrznuti ako vam svježi nije dostupan.

Recept za tjesteninu s umakom od ricotte i špinata

Tjestenina s kremastim pestom od avokada

Ako inače volite pesto Genovese, a ovog puta želite isprobati nešto drugačije, pokušajte napraviti pesto od avokada. Za pripremu samog pesta vam je potreban običan štapni mikser ili blender.

Recept za tjesteninu s pestom od avokada

Tjestenina u umaku od povrća i mozzarella sira

Ako u hladnjaku imate povrće koje što prije morate potrošiti, najjednostavnija je opcija da ga ispirjate i napravite ukusan i zdrav umak. Jeste li znali da ovaj gotovi umak možete i zamrznuti i poslužiti ga podgrijanog kasnije?

Recept za tjesteninu u umaku od povrća i mozzarella sira

Tjestenina s kremastim umakom od šampinjona

Ako volite umami okus šampinjona i gljiva općenito, ovaj bezmesni umak će vas oduševiti. Uz to što je prilično uobičajen i jednostavan, može se pripremiti i sa šampinjonima, a i s ostalim gljivama, poput shiitake gljiva ili vrganja.

Recept za tjesteninu s kremastim umakom od šampinjona

Tjestenina s crvenim umakom i slaninom

Ako ipak, svoj ručak ne možete zamisliti bez mesa u barem nekom obliku, predlažemo vam ovaj umak sa slaninom u crvenom umaku. Kladimo se da će ovo jelo utažiti potrebe svih mesojeda u vašoj obitelji.

Recept za tjesteninu s crvenim umakom i slaninom

Tjestenina s umakom od bundeve

S približavanjem jeseni, sve smo bliže sezoni bundeva, čija se tekstura i ukusna aroma uklapaju u bezbroj recepata. Ako još niste, predlažemo vam da pokušate napraviti ovaj zanimljivi umak.

Recept za tjesteninu s umakom od bundeve

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije