Proljeće na tanjuru
Kategorija: Zdrava prehrana
Četiri skupine boja
Radi jednostavnosti, hranu dijelimo u četiri velike skupine boja: žuto-narančastu, crvenu, zelenu i plavo-ljubičastu, koje bi svakodnevno trebale biti uvrštene u naš jelovnik.
Kombinirati namirnice vrlo je jednostavno, a dobit je dvostruka: privlačan obrok - zdravlje u tanjuru. Svakodnevna zdjelica voćne i salate od povrća zasigurno pruža više od oku privlačne hrane.
ŽUTO - NARANČASTO | mrkva, batata, bundeva, kukuruz, mango, papaja, grejpfrut, naranča, mandarina, marelica |
CRVENO | crvena paprika, rotkvica, rajčica, cikla, radič, malina, jagoda, lubenica, višnje, trešnje |
ZELENO | špinat, blitva, brokula, tikvice, zelena salata, grašak, rikula, šparoga, kivi, avokado |
PLAVO - LJUBIČASTO | crveni kupus, patlidžan, šljive, grožđe, borovnice |
Razmišljajući o načinu prehrane i obogaćujući je različitim bojama voća i povrća, možemo spriječiti mnoge bolesti današnjice (srčane bolesti, osteoporoza, dijabetes i kancerogena oboljenja), koje su posljedica toga kako živimo i kako se hranimo.
Da bismo shvatili zašto hrana ima tako snažan utjecaj na naše tijelo, valja znati što ona sadrži. Ljekovitost hrane možemo pripisati svim fitokemikalijama iz voća i povrća, čija snaga leži u antioksidacijskom i protuupalnom djelovanju te sposobnosti poticanja prirodne obrane tijela protiv otrova (detoksikacija), što povoljno djeluje na zdravlje ljudskog organizma.
Izvor:
vasezdravlje.com
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345