Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Četiri skupine boja

Radi jednostavnosti, hranu dijelimo u četiri velike skupine boja: žuto-narančastu, crvenu, zelenu i plavo-ljubičastu, koje bi svakodnevno trebale biti uvrštene u naš jelovnik.

Kombinirati namirnice vrlo je jednostavno, a dobit je dvostruka: privlačan obrok - zdravlje u tanjuru. Svakodnevna zdjelica voćne i salate od povrća zasigurno pruža više od oku privlačne hrane.

ŽUTO - NARANČASTO mrkva, batata, bundeva, kukuruz, mango, papaja, grejpfrut, naranča, mandarina, marelica
CRVENO crvena paprika, rotkvica, rajčica, cikla, radič, malina, jagoda, lubenica, višnje, trešnje
ZELENO špinat, blitva, brokula, tikvice, zelena salata, grašak, rikula, šparoga, kivi, avokado
PLAVO - LJUBIČASTO crveni kupus, patlidžan, šljive, grožđe, borovnice

Razmišljajući o načinu prehrane i obogaćujući je različitim bojama voća i povrća, možemo spriječiti mnoge bolesti današnjice (srčane bolesti, osteoporoza, dijabetes i kancerogena oboljenja), koje su posljedica toga kako živimo i kako se hranimo.
Da bismo shvatili zašto hrana ima tako snažan utjecaj na naše tijelo, valja znati što ona sadrži. Ljekovitost hrane možemo pripisati svim fitokemikalijama iz voća i povrća, čija snaga leži u antioksidacijskom i protuupalnom djelovanju te sposobnosti poticanja prirodne obrane tijela protiv otrova (detoksikacija), što povoljno djeluje na zdravlje ljudskog organizma. 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije