Proljeće na tanjuru
Moć detoksikacije
Naše tijelo, među ostalim, ima i razrađen sustav za uklanjanje toksičnih tvari. Tvari koje potpomažu te procese su npr. saponini iz mahunarki, koji sakupljaju čestice kolesterola u probavnom sustavu prije nego što se resorbiraju u krvotok. Ostali čistači uklanjaju moguće kancerogene tvari (nitrogenske spojeve), a nalazimo ih u mnogim vrstama voća i povrća, kao što su jagode, ananas, mrkva, paprika i brokula. Lisnato povrće gorkog okusa (radič, cikorija, rikula) potiče rad jetre i žuči te su idealne namirnice za tzv. helatnu terapiju. Pritom u tankom crijevu dolazi do kationskog vezanja toksičnih teških metala, npr. kadmija, olova i žive, što onemogućuje njihovu apsorpciju, odnosno potpomaže njihovo izlučivanje.
Iz svega navedenog možemo izvući vrlo jednostavan zaključak: u potrazi za zdravljem valja posegnuti za raskošno obojenim voćem i povrćem, tj. crvenom, žutom, narančastom i zelenom hranom.
Proljetni umor jasna je poruka organizma da nešto treba promijeniti. Zato, umjesto mučnog zbrajanja grama ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, počnite misliti o tome je li na vašem tanjuru prisutan spektar duginih boja.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345