Imamo trik za bolje punjene paprike - isprobajte idući put kad ih budete pripremali!
Punjene paprike su jelo čiji miris uvijek podsjeća na djetinjstvo. Većina nas se prisjeća slika iz djetinjstva u kojima mame ili bake pripremaju ovo jelo u kasnijim večernjim satima, kada se ljetna žega malo smiri. Iako još nije došlo ljeto, niti vrijeme takvih vrućina, sezona paprika je službeno počela i nema razloga da ne napravite punjene paprike s pire krumpirom, na primjer.
Trik koji poboljšava okus ovog jela jest taj da paprike prije punjenja sa svih strana malo prepržite na masti, u tom istom loncu u kojem ćete ih i kuhati. Tako termički obrađene paprike će pustiti posebnu aromu i slatkoću od procesa karamelizacije, pa će i umak biti puno ukusniji. U nastavku donosimo puni recept. Isprobajte!
Sastojci:
- 6-8 velikih paprika (crvene, žute ili zelene)
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 1 šalica riže
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 250 g pasirane rajčice
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žličica soli
- pola žličice crnog mljevenog papra
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- nasjeckani svježi peršin
- mast ili ulje
- 2 dcl vode ili pilećeg temeljca ili povrtnog temeljca
Priprema:
- Operite paprike, odrežite im vrhove i uklonite sjemenke..
- U velikom loncu zagrijte ulje ili mast na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast, oko 3-4 minute.
- Nakon toga na ulju lagano tostirajte rižu.
- Dodajte mljeveno meso u lonac i pržite ga dok ne postane smeđe, mrvljivo i potpuno kuhano. Začinite paprom, solju i peršinom.
- U loncu u kojem ćete kuhati paprike na masti prepržite izdubljene sirove paprike sa svih strana dok ne zamirišu, a zatim ih punite.
- Napunite pripremljene paprike smjesom od mesa i riže, pazeći da ih ne napunite prekomjerno jer će riža nabubriti tijekom kuhanja.
- Stavite punjene paprike u taj isti lonac ili dublju posudu za kuhanje, te ih prelijte s vodom ili pilećim temeljcem, pasiranom rajčicom i vodom dok se paprike ne prekriju.
- Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte punjene paprike na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.
- Poslužite toplo, uz svježi kruh ili pire krumpir.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Savršen pileći paprikaš - jednostavan za pripremu i jako ukusan!
-
Recept za varivo od graha uz koji vam neće trebati ni jedan drugi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345