Quiche s porilukom i slaninom: Jednostavno se priprema, brzo je gotov i jako, jako ukusan

Quiche s porilukom i slaninom: Jednostavno se priprema, brzo je gotov i jako, jako ukusan

Quiche s porilukom i slaninom: Jednostavno se priprema, brzo je gotov i jako, jako ukusan
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Quiche je klasično francusko jelo koje se sastoji od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od jaja, vrhnja i različitih dodataka poput povrća, mesa, sireva ili ribe. Potječe iz regije Lorraine u istočnoj Francuskoj, a popularnost je stekao diljem svijeta kao omiljena slana pita koja se najčešće priprema s porilukom.

Ovo je jelo jednostavno za pripremu i dopušta eksperimentiranje s različitim sastojcima. Zbog toga što vizualno izgleda vrlo privlačno, quiche je praktičan izbor za sve one koji žele impresionirati goste bez previše napora. U ovoj verziji quichea s porilukom i slaninom, kombinacija bogatog okusa slanine i nježne slatkoće poriluka stvara savršenu ravnotežu okusa.

Sastojci:

Za tijesto

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca (hladnog), narezanog na kockice
  • prstohvat soli
  • 4-6 žlica hladne vode

Za nadjev

  • 200 g slanine
  • 1 veliki poriluk
  • 4 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g topljivog sira
  • sol i papar po ukusu
  • maslac za namastiti kalup

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte hladni maslac i umijesite ga u brašno dok smjesa ne postane mrvičasta.
  2. Postupno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, miješajući tijesto samo dok se ne formira u kuglu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  4. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na veličinu većeg kalupa za quiche. Prebacite tijesto u kalup, prilagodite ga rubovima i probodite vilicom.
  5. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
  6. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. U tavi prepržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte narezani poriluk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  7. U zdjeli razmutite jaja i vrhnje. Dodajte naribani sir, prženu slaninu i poriluk. Posolite i popaprite po ukusu.
  8. Smjesu ravnomjerno rasporedite preko tijesta u kalupu.
  9. Pecite quiche u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje..
  10. Izvadite quiche iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
  11. Poslužite quiche topao ili hladan, sa ili bez salate. Uživajte!

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije