Quiche s porilukom i slaninom: Jednostavno se priprema, brzo je gotov i jako, jako ukusan
Quiche je klasično francusko jelo koje se sastoji od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od jaja, vrhnja i različitih dodataka poput povrća, mesa, sireva ili ribe. Potječe iz regije Lorraine u istočnoj Francuskoj, a popularnost je stekao diljem svijeta kao omiljena slana pita koja se najčešće priprema s porilukom.
Ovo je jelo jednostavno za pripremu i dopušta eksperimentiranje s različitim sastojcima. Zbog toga što vizualno izgleda vrlo privlačno, quiche je praktičan izbor za sve one koji žele impresionirati goste bez previše napora. U ovoj verziji quichea s porilukom i slaninom, kombinacija bogatog okusa slanine i nježne slatkoće poriluka stvara savršenu ravnotežu okusa.
Sastojci:
Za tijesto
- 200 g brašna
- 100 g maslaca (hladnog), narezanog na kockice
- prstohvat soli
- 4-6 žlica hladne vode
Za nadjev
- 200 g slanine
- 1 veliki poriluk
- 4 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g topljivog sira
- sol i papar po ukusu
- maslac za namastiti kalup
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte hladni maslac i umijesite ga u brašno dok smjesa ne postane mrvičasta.
- Postupno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, miješajući tijesto samo dok se ne formira u kuglu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na veličinu većeg kalupa za quiche. Prebacite tijesto u kalup, prilagodite ga rubovima i probodite vilicom.
- Prekrijte tijesto papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
- Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. U tavi prepržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte narezani poriluk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
- U zdjeli razmutite jaja i vrhnje. Dodajte naribani sir, prženu slaninu i poriluk. Posolite i popaprite po ukusu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite preko tijesta u kalupu.
- Pecite quiche u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje..
- Izvadite quiche iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
- Poslužite quiche topao ili hladan, sa ili bez salate. Uživajte!
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
- Klasične lasagne bolognese: 5 savjeta i recept uz koji će vam uvijek ispasti savršeno
- Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
- Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojak
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345