Raštika je posebno zdrava zimi: Kako je iskoristiti u jelima
Raštika ili lisnati kelj jedna je od najtraženijih namirnica u zimskim mjesecima. Njezina je najveća prednost ta što jako dobro podnosi ekstremno visoke i niske temperature. Osim toga, proglašena je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.
Kao i ostale kupusnjače, bogata je sumpornim tvarima koje štite od raka, a i odličan je izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.
Uz to, riječ je o niskokaloričnoj namirnici bogatoj vlaknima, stoga mnogi nutricionisti preporučuju što češće konzumiranje ove hrane. Čak 100 grama raštike sadrži samo 30 kalorija. Osim za probavu, raštika je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporučuje i trudnicama. Kako ne biste morali razmišljati na koje ju sve načine možete ubaciti u svoju prehranu, donosimo vam nekoliko recepata za jedinstvena jela s raštikom.
Domaća tjestenina od raštike s kozicama i škampima
Sastojci:
Za domaću tjesteninu:
- 150 g raštike
- 3 jaja
- 500 g glatkog brašna
Za umak:
- 300 g kozica
- 400 g škampa
- 2 češnja češnjaka
- 0.03 dcl maslinovog ulja
- Prstohvat peršina
- Papar po želji
- 1 dl suhog bijelog vina
- 0,5 l ribljeg temeljca
Priprema
Skuhati raštiku, ocijediti, ohladiti i samljeti u blenderu. Jaja razmutiti u odvojenu posudu te postepeno dodavati brašno i raštiku dok se ne dobije kompaktna smjesa. Pustiti da odstoji 30 minuta. Dobivenu smjesu razvaljati i oblikovati tagliatelle. Zagrijati vodu, dodati sol i ulje te zatim dodati paštu. Kuhati 3-5 minuta te skuhanu paštu zatim procijediti.
U duboku tavu zagrijati maslinovo ulje te dodati sitno nasjeckani češnjak. Kada se češnjak lagano zarumeni, dodati škampe i kozice, bijelo vino, riblji temeljac, papar i petrusin. Kuhati desetak minuta te na kraju pomiješati s domaćom pastom.
Pileća prsa punjena jabukom, raštikom i gljivama
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckana jabuka
- 1 žličica nasjeckanog origana
- 1/2 šalice nasjeckane raštike
- 1 šalica nasjeckanih šampinjona
- 140g cheddara
- 4 fileta pilećih prsa
- sol
- papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Zagrijte ulje u tavi, dodajte jabuku i origano i pecite oko 8 minuta. Dodajte raštiku i gljive i kuhajte dok raštika ne omekša, a gljive ne potamne. Dodajte sir i kuhajte do se ne rastopi. Pileća prsa posolite i popaprite. Napunite ih smjesom, zarolajte i zatvorite pomoću čačkalica. Pecite 25 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da stoji barem 20 minuta prije posluživanja.
Varivo od raštike i graha
Sastojci:
- 600 g listova raštike
- 2 stabljike celera
- 1 ljubičasti luk
- 2 srednje mrkve
- 400 g krumpira za kuhanje
- 400 g bijelog graha iz konzerve
- 400 g pelata iz konzerve
- 1 ½ l povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar, 4 grančice majčine dušice, 2 lovorova lista
Priprema:
Prvo očistite raštiku na način da joj odstranite srednji korijenasti dio s listova. Nasjeckajte je na krupnije komade. Očistite luk, mrkvu i celer pa ih sitno narežite. Krumpir ogulite pa ga narežite na sitne kocke. Sa strane zagrijte pileći temeljac.
Uzmite dublju posudu u kojoj ćete kuhati ovo ukusno i zdravo jesensko varivo pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Dodajte narezani luk, mrkvu i celer pa pržite 10 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte narezane listove raštike, krumpir, nasjeckane pelate iz konzerve, pola konzerve graha, lovorov list i nasjeckanu majčinu dušicu. Prepržite 5 minuta sve skupa pa ulijte povrtni temeljac. Posolite i popaprite po želji.
Pustite da varivo zakipi pa smanjite vatru i kuhajte 30 minuta dok povrće ne omekša. Dok se varivo kuha vi usitnite u blenderu ostatak graha pa ga dodajte u varivo i dobro sve promiješajte. Ako volite ljuto dodajte i jednu sitno sjeckanu svježu čili papričicu. Sa strane prepecite kockice ciabatte pa poslužite juhu s kockicama prepečenog kruha koji umiješajte u varivo da upije sve božanstvene sokove iz povrća. Po želji zalijte s još malo maslinova ulja.
Raštika s krumpirom i suhim mesom
Sastojci:
- 1 vezica raštike
- 4 krumpira
- 300 mesa
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
Operite raštiku i nekoliko listova složite jedan na drugi. Listove zamotajte u rolicu pa ih režite na trakice širine oko 1 cm. Trakice raštike stavite u lonac, prelijte vrućom vodom i kuhajte pet minuta, a zatim ih dobro procijedite. Suho meso u posebnom loncu prelijte vodom i kuhajte oko 10 minuta kako bi otpustio višak soli. Odlijte vodu u kojoj se kuhalo meso pa zatim dodajte novu vodu na meso te krumpire nasjeckane na kockice. Kuhajte oko 10 minuta. U lonac dodajte i blanširanu raštiku te malo maslinovog ulja i soli. Kuhajte dok krumpir ne omekša.
Vezani sadržaj:
- 13 namirnica bogatih nutrijentima koje trebate uvrstiti u prehranu
- Paprike punjene piletinom i feta sirom
- Što jesti, a što izbjegavati kada bolujete od gripe
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345