Razumijevanje rizika za bolesti srca

Razumijevanje rizika za bolesti srca

Razumijevanje rizika za bolesti srca
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Prehrana i razina kolesterola

Posavjetujte se s liječnikom kako možete promjenom prehrane i načina života utjecati na razinu kolesterola u krvi. Ako možete promijeniti svoje dnevne navike, možda nećete morati uzimati lijekove. Lijekovi za snižavanje kolesterola u krvi su dostupni, ali oni nisu zamjena za vježbanje i promjene prehrambenih navika. Promjene u načinu života bi trebale biti prvi korak.

Prehrana bogata zasićenim masnoćama je povezana s visokim ukupnim kolesterolom u krvi koji predstavlja povećan rizik za bolesti srca i druge vaskularne bolesti. Kako bi pojednostavili cijeli problem, smanjite unos svih masti u prehrani, a posebnu pozornost obratite na zasićene masnoće.

Masti ne bi trebale predstavljati više od 30% svih kalorija koje unosite na dan, ali 25% ili 20% kalorija iz masti je još bolje. Od tih 20%, vrlo malo bi trebao doći iz zasićenih masti.

Određena hrana zaista može pomoći kod kontrole kolesterola i ukupnog zdravlje srca. Neke od slijedećih namirnica pokazat će vam za što su dobre i protiv čega se bore:

  • brokula (zdravlje srca, krvni tlak, kolesterol, rak)
  • riba i riblje ulje (zdravlje srca, krvni tlak, kolesterol)
  • zeleno lisnato povrće (zdravlje srca, krvni tlak, kolesterol, rak)
  • naranče ili sok od naranče (zdravlje srca, krvni tlak, kolesterol, rak)
  • mrkva (zdravlje srca, krvni tlak, kolesterol, rak)
  • češnjak (zdravlje srca)
  • vlakna (zdravlje srca)
  • zob / zobene mekinje / zobeno brašno (zdravlje srca)

Snižavanje razine kolesterola treba početi u trgovini. Pročitajte etikete na hrani i kupite hranu koja sadrži malo zasićenih masti i malo kolesterola (kolesterol koji se nalazi u nekim vrstama hrane je drugačiji od kolesterola u krvi).

Kako bi znali što tražiti prilikom kupovine namirnica koristite ovaj popis:

  • kruh od cjelovitih žitarica, raži, integralni
  • riža (bijela, smeđa, divlja, basmati ili jasmin)
  • bulgur, kuskus, quinoa, ječam, kukuruzna kaša, proso
  • voće: bilo svježe, konzervirano, sušeno, smrznuto ili bez dodanog šećera
  • povrće: bilo svježe, smrznuto, ili (s malo soli) konzervirano bez vrhnja ili umaka od sira
  • svježi sokovi, bez dodanog šećera
  • nemasno ili mlijeko s 1% mliječne masti
  • sir (sa 3 grama masti ili manje po porciji)
  • nemasni jogurt
  • meso koje sadrži malo masti (govedina)
  • piletina ili puretina, bijelo ili svijetlo meso (ukloniti kožu)
  • ribe (većina bijelog mesa ribe sadrži malo masti, zasićenih masnoća i kolesterola)
  • tuna, svjetlo meso, konzervirana u vodi
  • kikiriki maslac, smanjene masnoće
  • jaja, bjelanjak
  • niskomasni (low fat) kolači
  • niskomasni (low fat) smrznuti jogurt
  • kokice bez maslaca ili ulja
  • orašasti plodovi kao što su orasi
  • margarin (dijetni)
  • biljno ulje (uljane repice, masline, kukuruz, kikiriki, suncokret)
  • mineralna voda, čaj, limunada

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije