Pet ideja za pripremu jaja, idealnih za doručak ili brunch
Kad bismo morali izabrati jednu namirnicu bez koje je teško zamisliti dan, mnogima bi, pa tako i nama, izbor vjerojatno bila jaja. Tako jednostavna, pristupačna i uvijek dostupna namirnica, a toliko načina za pripremu! A ono što je najbolje - jaja su iznimno zdrava, bogata proteinima, i savršeno se uklapaju u plan uravnotežene prehrane.
Rijetki su oni koji ne znaju pripremiti kajganu, jaje na oko ili kuhano jaje, no čak i među ljubiteljima jaja ima onih koji se nikad nisu odvažili pripremiti klasik poput jaja Benedikt ili još niti nisu savladali vještinu pripreme poširanih jaja. Ovo je prilika da saznate kako, a osim ta dva recepta, otkrivamo i kako pripremiti španjolski omlet s krumpirom, shakshuku i aromatična "vražja" jaja.
Poširano jaje
Sastojci:
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- jaja, koliko god komada želite poširati
Priprema:
1. Napunite veliki lonac vodom i dodajte ocat. Čim voda zakuha, smanjite vatru na vrlo laganu.
2. Razbijte jaje u malu zdjelu ili, za još bolji rezultat, razbijte ga u fino cjedilo i pustite da se "višak" bjelanjka ocijedi. Zatim pažljivo ubacite jaje u vodu i kuhajte 3-4 minute, povremeno pomičući bjelanjak prema žumanjku kako se jaje ne bi raspalo. U tavu možete dodati više od jednog jaja, ali pazite da svako ima dovoljno mjesta.
3. Poslužite po želji - naš je prijedlog na prepečenom kruhu, koji ste premazali zgnječenim avokadom s malo soli.
Jaja Benedikt
Sastojci:
- 3 žlice bijelog vinskog octa
- 4 jaja
- prepečeni kruh ili pecivo
- nekoliko kriški šunke
Za umak Hollandaise:
- 125 g maslaca
- 2 žumanjka
- 0.5 žličice bijelog vinskog octa
- sok jednog limuna
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Priprema:
1. Pripremite poširana jaja prema prethodnom receptu.
2. Za pripremu umaka otopite maslac u loncu u kojem su se kuhala jaja. Stavite žumanjke, ocat, prstohvat soli i malo ledeno hladne vode u metalnu ili staklenu zdjelu i miješajte nekoliko minuta. Zatim zdjelu stavite iznad manjeg lonca u kojem je proključala voda i, uz neprestano miješanje, kuhajte na pari 3-5 minuta.
3. Maknite s vatre i polako umiješajte prethodnno otopljeni maslac, pritom pazeći da dodajete malo po malo dok se sve ne sjedini i na kraju dobijete kremasti Hollandaise. Začinite malo soka od limuna i malo kajenskog papra.
4. Namažite malo umaka na svaku krišku kruha ili polovicu peciva, stavite krišku šunke, zatim jaje i na kraju prelijte s još malo umaka.
Španjolski omlet
Sastojci:
- 6 velikih jaja
- 600 g krumpira, oguljenog i narezanog na deblje kriške
- 5 žlica maslinovo ulje
- 1 veliki luk, vrlo tanko narezan
- malo soli
- Sitno sjeckani svježi peršin
Priprema:
1. U manjoj zdjeli umutite jaja s pola žličice soli pa stavite na stranu. U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir s pola žličice soli.
2. U tavi promjera oko 25 cm zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte krumpir pa ga lagano pržite desetak minuta, povremeno ga lagano okrećući. Nakon toga ga izvadite iz tave i vratite u veliku zdjelu.
3. U tavu stavite luk (koristeći preostalo ulje) na desetak minuta, povremeno ga miješajući. Prebacite luk u zdjelu s krumpirom i promiješajte. Kad se smjesa krumpira i luka malo ohladi, lagano umiješajte jaja.
4. Prebacite mješavinu jaja i krumpira u tavu, rasporedite u ravnomjernom sloju, malo smanjite vatru. Bit će potrebno oko sedam minuta da se jaja stvrdnu, a rubovi porumene.
5. Uklonite tavu s vatre i pokrijte velikim tanjurom, a zatim pažljivo preokrenite, držeći tanjur i tanjur zajedno. Tako okrenuti omlet vratite u tavu na još tri minute.
6. Poslužite odmah s malo peršina na vrhu.
Shakshuka
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
2 glavice crvenog luka, sitno narezanog
1 čili papričica, očišćena od sjemenki i sitno narezana
1 režanj češnjaka, narezan na ploške
mala stabljika i lišće korijandra, nasjeckani odvojeno
500 g pelata
1 žličica šećera
3 jaja
Priprema:
1. Zagrijte ulje u tavi koja ima poklopac, a zatim pržite luk, čili, češnjak i stabljike korijandera pet minuta dok ne omekšaju. Umiješajte rajčice i šećer pa kuhajte 8-10 minuta dok se dobiveni umak ne zgusne.
2. Koristeći poleđinu velike žlice, napravite tri udubljenja u umaku, a zatim u svaki razbijte jaje. Posudu poklopite, pa kuhajte na laganoj vatri još 6-8 minuta, dok jaja ne budu pečena po vašoj želji. Pospite listićima korijandera i poslužite s prepečenim kruhom.
Vražja jaja (Deviled eggs)
Sastojci:
- 6 jaja
- 4 žlice majoneze
- 1 žličica octa
- 1 žličica senfa
- sol i papar
- dimljena paprika u prahu
Priprema:
1. Pripremite tvrdo kuhana jaja (stavite u vodu i kuhajte 12-14 minuta nakon što voda provrije). Pažljivo ogulite ljusku.
2. Prerežite jaja na pola po dužini, izvadite žumanjke te ih stavite u zdjelu srednje veličine, a bjelanjke stavite na tanjur za posluživanje.
3. Vilicom zgnječite žumanjke pa dodajte majonezu, ocat, senf, prstohvat soli i malo papra pa dobro promiješajte.
4. Dobivenom smjesom napunite polovice bjelanjaka. Pospite paprikom i poslužite.
Vezani sadržaj:
- Omiljeni desert: Donosimo pet recepata za različite vrste cheesecakea
- Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu krumpira
- Pet sastojaka koje NIKAD ne smijete dodavati u smoothie
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345