Pet recepata za ukusne juhe, poznate diljem svijeta
Kada govorimo o vrsti jela koje se jede u gotovo svim zemljama svijeta, juha se svakako ističe kao vrlo popularno jelo. Smatra se da podrijetlo juhe datira još od vremena otkrića vatre, što je omogućilo kuhanje mesa i povrća. Iako se nacionalne kuhinje razlikuju u mnogo čemu, neka vrsta juhe zauzima važno mjesto u svakoj od njih, a mi smo za vas izabrali pet juha poznatih diljem svijeta, koje je jednostavno pripremiti i u kojima ćete sigurno uživati.
Gazpacho (Španjolska)
Najpoznatija juha u Španjolskoj dolazi iz njezine mediteranske regije Andaluzije, zato ne čudi da su sastojci svježe namirnice poput rajčice, češnjaka, luka, papra i maslinovog ulja. Naziv ‘gazpacho’ na arapskom znači ‘mokar kruh’, a povezan je s time da se ova juha obično jede hladna uz komad kruha. Postoji više varijacija ove juhe, neke od njih uključuju i korištenje voća (dinje ili lubenice), no mi donosimo osnovni recept.
Sastojci:
- 1 svježi krastavac
- 2 kg rajčica, narezanih na kockice
- ½ crvene paprike
- ¼ manjeg crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- ¼ šalice korijandera
- 3 žlice vinskog octa
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica morske soli
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
- cherry rajčice i svježe začinsko bilje, za dekoraciju
Priprema:
1. Na sitno narežite četvrtinu krastavca i ostavite ga sa strane, za dekoraciju.
2. Ostatak krastavca ogulite, narežite na kockice i stavite u blender. Dodajte rajčice, papriku, luk, češnjak, korijander, ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Miksajte dok ne dobijete glatku tekuću smjeru. Začinite po želji i stavite na hlađenje najmanje 2 sata.
3. Poslužite juhu s četvrtinom krastavca narezanog na kockice, svježim začinskim biljem, malo maslinovog ulja i svježe mljevenim crnim paprom.
Minestrone (Italija)
Najpoznatija talijanska juha počela se pripremati tijekom Prvog svjetskog rata, kao sirotinjsko jelo za koje se moglo iskoristiti sve dostupno povrće. U to vrijeme jelo se pripremalo na gradskim trgovima, u velikim kotlovima, a svaka je obitelj davala svoj doprinos namirnicama koje je imala. To je ujedno i glavni razlog zašto ne postoji jedinstven recept za ovu juhu, a mogu se koristiti razne vrste povrća, poput krumpira, celera i mrkve, dok neke verzije uključuju i meso, tjesteninu i rižu. Naziv ‘minestrone’ na talijanskom znači ‘gusta juha od povrća’.
Sastojci:
- 2 veće mrkve, narezane na kockice
- 2 stabljike celera, sitno narezane
- 1 srednja glavica luka, sitno narezana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 400 ml pilećeg temeljca
- 500 g pelata
- 500 g graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
- 500 g slanutka iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
- 1 šalica sitno narezanog kupusa
- 1 žlica sušenog bosiljka
- 1 žlica sušenog peršina
- 1 žličica sušenog origana
- 1/2 žličice papra
- 1 šalica tjestenine po izboru
- 5 žlica naribanog parmezana
Priprema:
1. U velikom loncu pirjajte mrkvu, celer i luk na ulju i maslacu dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i nastavite s pirjanjem još 1 minutu.
2. Umiješajte temeljac, pelate, grah, slanutak, rajčice, kupus, bosiljak, peršin, origano i papar. Pustite da prokuha pa smanjite toplinu, poklopite nastavite kuhati 15 minuta.
3. Dodajte tjesteninu i još kuhajte bez poklopca 6-8 minuta ili dok tjestenina ne omekša.
4. Prilikom serviranja na vrh dodajte parmezan.
Tom Yum (Tajland)
Dobro začinjene juhe vrlo su tipične za tajlandsku kuhinju. Tom Yum jedna je od najpoznatijih, a njezin naziv povezuje izraze za ‘kuhati’ i ‘miješati’. I za ovu juhu postoji niz različitih recepata, a osnovna razlika je u izvoru proteina - radi li se o škampima, piletini ili svinjetini. Donosimo recept za verziju sa škampima, a njezin je puni naziv Tom Yum Kung.
Sastojci:
- 1 stabljika limunske trave
- 3 šalice pilećeg temeljca
- 3 režnja češnjaka
- 1/2 žličice sušenog mljevenog čilija
- 3 lista limete
- 1/2 šalice svježih shiitake gljiva, tanko narezanih
- 14 škampa, oguljenih
- 1 zelena ili crvena paprika, narezana na ploške
- 5-6 cherry rajčica
- 350 ml kokosovog mlijeka
- 2 žlice gotovog ribljeg umaka
- svježi korijander, za dekoraciju
Priprema:
1. Pripremite limunsku travu: donju trećinu stabljike sitno nasjeckajte, a gornji dio ostavite cijeli.
2. U duboku posudu za kuhanje ulijte pileći temeljac i pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte limunsku travu i kuhajte 5 do 6 minuta, ili dok ne zamiriše. Lagano smanjite vatru pa dodajte češnjak, čili, lišće limete i gljive. Nastavite kuhati još 5 minuta.
3. Dodajte škampe, papriku i cherry rajčice). Kuhajte još 5 do 6 minuta ili dok škampi ne postanu ružičasti pa smanjite vatru i dodajte kokosovo mlijeko i riblji umak. Nakon toga dobro promiješajte, probajte i dodatno začinite ako je potrebno.
4. Servirajte u zdjelicama i dodajte korijander na vrh.
Soupe a l’Oignon Gratinee (Francuska)
Iako se smatra da su juhe od luka konzumirale već grčka i rimska civilizacija, prvi dokumentirani recept za ovo jelo kakvo danas poznajemo pripremio je jedan Francuz u 17. stoljeću. U početku su je konzumirali siromašni seljaci, a zbog pristupačne cijene luka juha je stekla popularnost i sada se poslužuje u svim vrstama restorana. Poslužuje se s kriškom kruha i naribanim sirom, a pravilo je - sira ne može biti previše.
Sastojci:
- 6 velikih glavica luka
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 žličica šećera
- malo soli
- 2 režnja češnjaka
- 8 šalica goveđeg ili pilećeg temeljca
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- 2 lista lovora
- 1 žličica sušenog timijana
- 1/2 žličice crnog papra
- 8 kriški francuskog kruha
- 1 1/2 šalice ribanog grojer sira (možete koristiti i ementaler ili neki sličan sir)
Priprema:
1. U loncu s debelim dnom od 5 do 6 litara zagrijte 3 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk pa kuhajte, često miješajući, dok ne omekša, 15-20 minuta. Onda malo pojačajte vatru, dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja i maslac, i nastavite kuhati 20-40 minuta, dok se luk ne zarumeni.
2. Dodajte žličicu soli i pospite šećerom (za karamelizaciju) pa dalje kuhajte 15-20 minuta te dodajte češnjak i kuhajte još minutu.
3. Dodajte vino i ostružite smeđe komadiće s dna i sa strana lonca. Dodajte temeljac, lovor i majčinu dušicu. Pustite da zavrije, pokrijte lonac i smanjite vatru da lagano ključa. Kuhajte oko 30 minuta. Na kraju dodajte još malo soli i popaprite.
4. Dok se juha kuha, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kriške kruha posložite na pleh i zatim stavite u pećnicu na 6-7 minuta. Nakon toga ih okrenite i pospite sirom, i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta.
5. Prilikom serviranja, poslužite juhu u zdjelicama, a na vrh svake stavite krišku kruha sa sirom.
Pho (Vijetnam)
Vijetnamska kuhinja bogata je okusima i teksturama, a dobar primjer i najpoznatija vijetnamska juha pho. U ovom se jelu rižini rezanci i meso po izboru kuhaju s raznim začinima poput korijandera, đumbira i kardamoma. Prema klasičnom receptu, pho se kuha više od 12 sati, ali mi donosimo ipak nešto kraću i jednostavniju verziju, gotovu za pola sata ako je meso koje koristite već pečeno.
Sastojci:
- 350 g pečenog goveđeg odreska
- 2 glavice luka, narezane na četvrtine
- komad svježeg đumbira, oko 7 cm
- 3 zvjezdice anisa
- 1 štapić cimeta
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 7 cijelih klinčića
- 1,3 l goveđeg temeljca
- 2 žlice gotovog ribljeg umaka
- 1 žlica soja umaka
- 300 g svježih rižinih rezanaca
- 2 chilli papričice, sitno narezane
- 3 mlada luka, sitno narezana
- 30 g korijandera, grubo nasjeckanog
- 1 limeta, izrezana na kriške
Priprema:
1. Odrezak zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač dok pripremate temeljac. To će ga učvrstiti i olakšati vam da ga narežete vrlo tanko.
2. Zagrijte veliki lonac na jakoj vatri i dodajte luk i komadić đumbira. Pecite tako bez ulja oko 5 minuta pa dodajte temeljac, 200 ml vruće vode i začine i kuhajte do vrenja. Zatim smanjite vatru i nastavite kuhati još 20 minuta.
3. U međuvremenu izvadite odrezak iz zamrzivača i narežite ga što tanje. Dodajte u juhu i kuhajte nekoliko minuta. Maknite s vatre i umiješajte sojin i riblji umak.
4. Podijelite rezance u 4 posude. Juhu procijedite pa odrezak stavite sa strane, a luk, đumbir i začine možete baciti. Procijeđenu juhu prelijte preko rezanaca i na vrh svake zdjele stavite govedinu, čili, mladi luk i korijander. Poslužite s kriškama limete za cijeđenje.
Vezani sadržaj:
- Nutricionistica otkriva: Zašto zimi juhama ne smijete reći ne?
- Probajte nešto novo: Pet neobičnih načina za pripremu tjestenine
- Tri ideje za doručak sa zobenim pahuljicama, ali u slanoj verziji
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345