Iskoristite sezonu trešanja za pripremu tri neodoljivo sočna deserta
Trešnje su simbol ljeta i donose slatku radost svakim zalogajem. Ove sočne bobice bogate su antioksidansima i vitaminima i zato su odličan izbor namirnice za pripremu raznih deserata. Uživajte u njihovom okusu tijekom ove sezone i iskoristite ih za pripremu ukusnih i svevremenskih poslastica za koje vam recepte donosimo u nastavku.
Pita od trešanja
Pita od trešanja je savršen ljetni desert koji oduševljava svojom sočnošću i slatko-kiselim okusima. Svježe ubrane trešnje na podlozi od prhkog tijesta stvaraju neodoljivu kombinaciju. Za upotpunjeni doživljaj, predlažemo da ovu osvježavajuću poslasticu obogatite dodatkom sladoleda od vanilije ili šlagom.
Sastojci:
Za tijesto:
- 325 grama glatkog brašna
- 220 grama ohlađenog maslaca
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 4 žlice hladne vode
Za punjenje:
- 500 grama otkoštenih trešanja
- 100 grama šećera
- 2 žlice škrobnog brašna
- prstohvat cimeta ili vanilije u prahu
Priprema:
-
Za pripremu tijesta, u multipraktik ili zdjelu stavite brašno i hladan maslac narezan na kockice. Sastojke sjedinite kako biste dobili mrvice. Dodajte sol i šećer te kratko promiješajte ponovno. Zatim dodajte hladnu vodu koja je prethodno stajala u hladnjaku i ponovno promiješajte.
-
Istresite tijesto na radnu površinu i lagano ga oblikujte u kuglu pritiskujući rukama. Iako će se tijesto činiti suhim, dovoljno je stisnuti ga rukama da se poveže, bez da ga dodatno mijesite. Podijelite tijesto na dva dijela, pri čemu veći dio treba biti otprilike 2/3 tijesta, a manji dio 1/3.
-
Oba dijela tijesta omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na jedan sat kako bi se ohladila i odmorila.
-
Operite i očistite trešnje. Ako su velike, možete ih razrezati na pola. Stavite trešnje u posudu za kuhanje i dodajte 1 žlicu vode. Kuhajte ih na srednje jakoj vatri 5-10 minuta.
-
U zdjeli pomiješajte škrobno brašno i šećer. Zatim tu smjesu dodajte kuhanim trešnjama i miješajte nekoliko minuta na vatri kako bi se nadjev zgusnuo. Maknite posudu s vatre i dodajte cimet ili vaniliju po želji, pa dobro promiješajte. Ostavite smjesu da se prohladi prije korištenja.
-
Zagrijte pećnicu na 175°C. Razvaljajte veći komad tijesta na tanko i koristite ga za oblaganje okruglog kalupa za pite promjera 22-24 cm, tako da prekrijete dno i stranice kalupa. Izbodite dno tijesta vilicom kako biste spriječili nadimanje tijekom pečenja. Razvaljajte drugi dio tijesta i narežite ga na trakice širine otprilike 2 cm.
-
Ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev po tijestu. Započnite sa slaganjem rešetke od trakica tijesta preko nadjeva. Postavite prvih 5 (ili 7) trakica paralelno jednu do druge preko nadjeva. Podignite svaku drugu traku i preko njih položite jednu traku tijesta poprečno. Zatim spustite podignute trakice i savijte preostale trakice natrag. Ponavljajte ovaj postupak sve do kraja kalupa kako biste dobili isprepletenu rešetku tijesta (isto ponovite i na drugoj polovici kalupa). Možete pogledati slike kako vam bi bilo jasnije. Na kraju, savijte rubove tijesta prema unutra kako bi rub pite bio uredan
-
Pospite trakice tijesta na piti kristal šećerom (možete koristiti i smeđi šećer) kako biste dobili lijepu karameliziranu koru. Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite je oko 45 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Nakon pečenja, izvadite je iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ako možete, pričekajte da se pita potpuno ohladi prije rezanja jer će se tako nadjev stisnuti i rezanje će biti urednije i jednostavnije.
Biskvit s trešnjama
Ovaj jednostavan francuski recept izvorno se naziva cherry clafoutis, a uključuje svježe trešnje zapečene u sočnom biskvitu sa sjeckanim bademima. Biskvit s trešnjama garantirano oduševljava iznenadne goste.
Sastojci:
- 500 grama otkoštenih trešanja
- 2 žlice blanširanih sjeckanih badema
- 3 velika jaja
- 170 grama šećera (može i manje)
- 1 žlica smeđeg šećera
- prstohvat žličice soli
- 170 grama glatkog brašna
- 235 mililitara mlijeka
- 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Kalup dimenzija 23x23 cm ili 25x18 cm pripremite tako da ga premažete maslacem i lagano pospete brašnom. Poslažite trešnje i sjeckane bademe po dnu posude.
- U zdjeli za miješanje, umutite jaja, šećer i smeđi šećer dok se ne sjedine. Dodajte sol i brašno te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga, umiješajte mlijeko, ekstrakt badema i ekstrakt vanilije.
- Izlijte smjesu u posudu preko trešanja i sjeckanih badema.
- Pecite na 175°C 35 do 45 minuta ili dok lagano ne porumeni. Ako se do polovine pečenja gornji dio ne zarumeni, biskvit lagano prekrijte aluminijskom folijom. Također, ako želite provjeriti je li biskvit u sredini pečen, ubodite ga čačkalicom i ako ostane čista desert je gotov.
- Izvadite iz pećnice da se ohladi. Kada ga izvadite iz pećnice, malo će se zatresti, što je normalno. Ostavite da se ohladi. Biskvit će se tijekom pečenja malo naduti, ali će se smanjiti tijekom hlađenja.
- Kada se ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.
Sočni biskvit od čokolade i trešanja
Ako ste ljubitelj čokolade u desertima, pokušajte napraviti sočni biskvit od čokolade i trešanja. Recept mu je vrlo jednostavan i nema šanse da ne uspije. Trešnje se u ovom receptu mogu zamijeniti i nekim drugim voćem, kao što su višnje ili šumsko voće.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- ½ praška za pecivo
- 180 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 jaja
- 1 žličica cimeta
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 ml ulja
- 300 g otkoštenih trešanja ili višanja
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica ulja
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao u prahu u prvoj zdjeli, a u drugoj izmiksajte jaja sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Dodajte kiselo vrhnje sobne temperature i ulje, te postupno dodajte suhe sastojke, miksajući nakon svakog dodavanja. Prije ovog koraka, prosijte suhe sastojke kako biste uklonili grudice. Na kraju, umiješajte očišćene i ocijeđene trešnje ili drugo voće po izboru.
2. Smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni duguljasti kalup za kolače. Pecite na 180°C 35-40 minuta. Trik s čačkalicom je odličan način da provjerite je li kolač gotov. Ubodite čačkalicu i sredinu kolača i ako je izvadite suhu i čistu kolač je pečen.
3. Nakon pečenja, ostavite kolač da se ohladi 10-15 minuta na sobnoj temperaturi. Pažljivo ga preokrenite na rešetku za hlađenje. Za glazuru, otopite čokoladu i ulje na laganoj vatri, te ostavite da se malo ohladi. Premažite ohlađeni kolač čokoladnom glazurom. Možete dodati čokoladne mrvice ili svježe voće kao dodatni ukras.
Vezani sadržaj:
-
Bazga je u punom cvatu: Isprobajte recepte za najbolji sok i tri neodoljiva deserta
- Kolač od jagoda, chia sjemenki i zobenih pahuljica
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345