Rigojanči: Idealan desert za ljubitelje čokolade koji ima neobičnu povijest

Rigojanči: Idealan desert za ljubitelje čokolade koji ima neobičnu povijest

Rigojanči: Idealan desert za ljubitelje čokolade koji ima neobičnu povijest
  • Objavljeno: Subota, 13.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Rigojanči je čokoladni desert koji potječe iz Mađarske, no s vremenom je postao popularan diljem regije, uključujući i Hrvatsku. Dobio je ime po mađarskom romskom violinistu Rigó Jancsiju, koji je početkom 20. stoljeća svojim ljubavnim avanturama i vještinom sviranja privukao pažnju cijele Europe. Jancsi je navodno dao napraviti kolač za belgijsku princezu Claru Ward. Dao joj je kolač uz slavnu rečenicu: "Probaj, smeđ je poput moje kože, sladak poput tvog srca".

Rigojanči se sastoji od mekanog čokoladnog biskvita, bogate čokoladne kreme i glazure od tamne čokolade, što ga čini savršenim izborom za sve ljubitelje čokolade. Priprema ovog kolača zahtijeva nešto više vremena i pažnje, no rezultat je vrijedan truda.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 150 g brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za čokoladnu kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g kakaa u prahu
  • 40 g gustina (kukuruznog škroba)
  • 1 žličica vanilin šećera

Za maslac kremu:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 žličice vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Za pripremu biskvita, zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite pravokutni kalup za pečenje (otprilike 30 x 20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (oko 5 minuta). Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol te postupno umiješajte u smjesu jaja i šećera. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga prerežite vodoravno na dva jednaka dijela.

  2. Za pripremu čokoladne kreme, u loncu pomiješajte mlijeko, šećer, kakao i gustin. Stalno miješajući, zagrijavajte smjesu dok ne zavrije i zgusne se. Dodajte tamnu čokoladu i vanilin šećer te miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i krema postane glatka. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  3. Za pripremu maslac kreme, maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Umiješajte ohlađenu čokoladnu kremu u maslac kremu dok ne dobijete glatku smjesu.

  4. Prilikom sastavljanja kolača, na prvi sloj biskvita ravnomjerno rasporedite čokoladnu kremu. Poklopite drugim slojem biskvita i lagano pritisnite.

  5. Za pripremu glazure, zagrijavajte slatko vrhnje do vrenja, a zatim maknite s vatre i dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte glazuru preko kolača i ravnomjerno je rasporedite.

  6. Stavite kolač u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi stisnuli i okusi proželi.

  7. Izrežite kolač na jednake pravokutnike ili kvadrate i poslužite ga.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije