Rimski njoki koji to zapravo nisu: Specijalitet koji Rimljani jedu svakog četvrtka
Iako se često nazivaju njokima, gnocchi alla romana zapravo nisu klasični njoki kakve poznajemo. Ova gastronomska poslastica datira još iz vremena starog Rima, no u nešto drugačijem obliku. U početku su rimski kuhari koristili pšenično brašno i vodu kako bi napravili gusto tijesto, oblikovali ga u male kuglice koje su se zatim kuhale i servirale s različitim umacima.
Tradicija je evoluirala tijekom vremena, a moderni gnocchi alla romana se sada pripremaju od palente, mlijeka i sira te poslužuju uz umak od rajčice ili neki drugi. Ovo jelo postalo je omiljeno ne samo u Rimu već i širom Italije, gdje se mogu pronaći u različitim jelima i s raznim umacima.
Sastojci:
Za njoke:
- 500 g palente
- 1 l mlijeka
- 100 g maslaca
- 100 g parmezana (ribanog)
- 2 jaja
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- muškatni oraščić po ukusu
Za umak:
- 500 g pasirane rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog bosiljka
- sol po ukusu
- papar po ukusu
Priprema:
- U posudi zagrijte mlijeko s malo soli. Kad zavrije, polako dodajte palentu uz stalno miješanje. Nastavite kuhati palentu, miješajući, dok ne postane gusta i glatka. To će trajati otprilike 15 do 20 minuta.
- Maknite posudu s vatre i umutite jaja s parmezanom. Dodajte maslac i začine po ukusu (sol, papar, muškatni oraščić). Dobro promiješajte.
- Rasporedite palentu u tankom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi i stegne.
- Kada je palenta potpuno ohlađena i stegnuta, izrežite je na krugove ili kvadrate.
- Zatim pripremite umak. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite ga dok ne zamiriše. Dodajte pasiranu rajčicu, origano, bosiljak, sol i papar. Kuhajte umak na srednje jakoj vatri oko 15 do 20 minuta.
- U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Uzmite posudu za pečenje i na dno stavite malo umaka od rajčice. Složite krugove palente u posudi. Prelijte preostalim umakom od rajčice preko njih.
- Posipajte ribanim parmezanom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 do 25 minuta, dok se sir ne rastop i ne dobije zlatno-smeđu boju.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka
-
Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati
-
Mirisna i mekana focaccia: Recept za tradicionalnu talijansku pogaču kojoj je nemoguće odoljeti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345