Najbolja torta na svijetu: Brownie torta je desert koji će oduševiti apsolutno svakoga!
Ova raskošna torta je savršen je spoj brownieja, čokoladne kreme i nježnog šlaga. Idealna je za rođendanske proslave, obiteljska okupljanja ili jednostavno uživanje uz šalicu kave.
Iako je postupak pripreme za ovu troslojnu tortu malo kompliciraniji, vrijedi uložiti nešto više truda i vremena. Rezultat će oduševiti sve koji je kušaju, a posebno će se svidjeti ljubiteljima čokolade. Isprobajte naš omiljeni recept za brownie tortu, a ako spadate u skupinu onih koji priznaju samo čokoladne deserte, pogledajte i naše recepte za čudo od čokolade, švedsku kladdkaka tortu, bogati čokoladni cheesecake ili nešto jednostavniji čokoladni biskvit na šalice.
Sastojci:
Za brownie biskvit:
- 100 g tamne čokolade (55 % kakaa)
- 80 g maslaca
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 60 g brašna
- 20 g kakao praha
- prstohvat soli
Za čokoladnu kremu:
- 200 g tamne čokolade (55 % kakaa)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žumanjka
- 40 g šećera
Za šlag:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Okrugli kalup za tortu promjera 20 cm namastite i pospite brašnom.
- Čokoladu i maslac rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Pustite da se malo ohladi.
- U drugoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac i dobro umutite.
- Prosijte brašno, kakao prah i sol u smjesu i lagano umutite dok se ne sjedini.
- Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, a zatim izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi.
- Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. U loncu zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri.
- Maknite vrhnje s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Pustite da stoji nekoliko minuta, a zatim miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i ne dobijete glatku kremu.
- U drugoj posudi umutite žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Polako ulijte vruću čokoladnu kremu u žumanjke, uz stalno miješanje.
- Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, ili dok krema ne zgusne. Pazite da ne zavrije.
- Sklonite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- U čvrstoj posudi umutite slatko vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer do čvrstog šlaga.
- Kada se brownie biskvit potpuno ohladi, prelijte ga čokoladnom kremom i glatko poravnajte.
- Stavite tortu u hladnjak da se krema ohladi i stvrdne, barem 2 sata.
- Kada je krema čvrsta, premažite tortu šlagom i ukrasite voćem ili čokoladnim preljevom po želji.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
-
Kladdkaka: Švedska čokoladna torta od samo 6 sastojaka, gotova u 30 minuta!
-
Čokoladni kolač "na šalice": Mekan, sočan i gotov u 30 minuta!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345