Kremasti rižoto s kozicama: Savršen ručak gotov u 30 minuta!
Rižoto s kozicama na bijelo je klasično mediteransko jelo idealno za sve ljubitelje morskih delicija. Osim što je jednostavan za pripremu, bogat je hranjivim tvarima. Kozice su visoke nutritivne gustoće, a posebno obiluju tvarima koje nisu zastupljene u mnogim namirnicama, poput joda ili astaksantina. Također, niskokalorične su, sadrže manje od 100 kalorija na 100 g namirnice, a k tome uopće ne sadrže ugljikohidrate.
- Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih recepata za ukusan i kremast rižoto
Rižoto s kozicama je idealan za posebne prigode, ali i dovoljno jednostavan za pripremu tijekom radnog tjedna. Kombinacija maslinovog ulja, češnjaka i bijelog vina daje jelu spoj okusa koji je karakterističan za mediteransku kuhinju.
Sastojci:
- 300 g riže za rižoto (npr. Arborio)
- 400 g svježih ili smrznutih kozica
- 1 velika glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 dl suhog bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g maslaca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 g naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
-
Ako koristite svježe kozice, očistite ih i odstranite crijeva. Ako koristite smrznute kozice, odmrznite ih prije upotrebe.
-
U loncu zagrijte povrtni temeljac i držite ga na laganoj vatri kako bi ostao topao tijekom pripreme rižota.
-
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca.
-
Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane proziran (oko 5 minuta).
-
Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 1-2 minute, pazeći da češnjak ne pregori.
-
Dodajte rižu u tavu i miješajte 2-3 minute dok riža ne postane staklasta i ravnomjerno prekrivena uljem i maslacem.
-
Ulijte bijelo vino i miješajte dok vino gotovo potpuno ne ispari.
-
Počnite dodavati topli temeljac, jednu kutljaču po jednu, neprestano miješajući.
-
Dodajte novu kutljaču temeljca tek kada riža upije prethodnu.
- Nastavite ovaj postupak dok riža ne bude al dente (18-20 minuta).
-
Kada je riža skoro gotova (nakon otprilike 15 minuta kuhanja), dodajte kozice.
-
Kuhajte još 3-4 minute dok kozice ne postanu ružičaste i kuhane.
-
Maknite tavu s vatre.
-
Umiješajte preostali maslac i naribani parmezan.
-
Posolite i popaprite po ukusu.
-
Pokrijte rižoto i ostavite da odmori 2-3 minute.
-
Poslužite rižoto posut nasjeckanim peršinom.
Vezani sadržaj:
- Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta
- Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama,...
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345