Rolada s marmeladom i voćem: Recept za trenutke kad trebate brzinski kolač
Ako vam se jede neka domaća slastica, a kod kuće imate samo najosnovnije sastojke poput brašna, jaja, šećera i neke marmelade, pripremite ovu ukusnu i jednostavnu roladu. Iako se radi o starinskom receptu koji su pripremale bake, često zaboravimo na njega, a vrlo ga je lako pripremiti i po ovom će vam receptu uvijek ispasti dobro.
Rolada se radi od klasičnog i jednostavnog biskvita koji se ne smije previše prepeći kako ne bi bio presuh. Zatim se maže marmeladom ili džemom, a neki vole dodati i komade svježeg voća. Bez obzira na to preferirate li marmeladu od jagoda, marelica ili šljiva, isprobajte ovaj recept i uvjerite se da i zaista jednostavni kolači mogu utažiti želju za slatkim.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 g marmelade po izboru
- 100 grama voća po izboru
- šećer u prahu za posipanje (opcionalno)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pleh dimenzija otprilike 25x35 cm, obložen papirom za pečenje.
- Odvojite bjelanca od žumanaca. U većoj posudi, mikserom umutite bjelanca u čvrsti snijeg.
- U drugoj posudi, pjenasto umutite žumanca sa šećerom.
- Lagano umiješajte snijeg od bjelanaca u smjesu od žumanaca.
- Prosijte brašno i prašak za pecivo te ih postepeno dodajte smjesi od jaja i bjelanaca. Lagano promiješajte špatulom dok se svi sastojci ne sjedine.
- Prelijte smjesu na pripremljeni pleh i poravnajte je.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno-smeđe boje i elastičan na dodir.
- Dok je biskvit još topao, položite ga na čistu kuhinjsku krpu koju ste prethodno posuli šećerom u prahu.
- Pažljivo odvojite papir za pečenje.
- Dok je biskvit još topao, nanesite sloj marmelade po cijeloj površini.
- Pažljivo zarolajte biskvit zajedno s krpom u roladu. Pripazite da vam biskvit ne popuca.
- Pustite da se rolada ohladi na sobnoj temperaturi.
- Prije posluživanja pospite dodatnim šećerom u prahu po želji.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Sacher torta: Bečki klasik koji ćete uz ovaj recept lako pripremiti kod kuće
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
-
Svi pričaju o krafnama, a nama se baš jedu kremšnite - donosimo najbolji recept!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345