Rolada s marmeladom i voćem: Recept za trenutke kad trebate brzinski kolač

Rolada s marmeladom i voćem: Recept za trenutke kad trebate brzinski kolač

Rolada s marmeladom i voćem: Recept za trenutke kad trebate brzinski kolač
  • Objavljeno: Subota, 23.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako vam se jede neka domaća slastica, a kod kuće imate samo najosnovnije sastojke poput brašna, jaja, šećera i neke marmelade, pripremite ovu ukusnu i jednostavnu roladu. Iako se radi o starinskom receptu koji su pripremale bake, često zaboravimo na njega, a vrlo ga je lako pripremiti i po ovom će vam receptu uvijek ispasti dobro.

Rolada se radi od klasičnog i jednostavnog biskvita koji se ne smije previše prepeći kako ne bi bio presuh. Zatim se maže marmeladom ili džemom, a neki vole dodati i komade svježeg voća. Bez obzira na to preferirate li marmeladu od jagoda, marelica ili šljiva, isprobajte ovaj recept i uvjerite se da i zaista jednostavni kolači mogu utažiti želju za slatkim.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 g marmelade po izboru
  • 100 grama voća po izboru
  • šećer u prahu za posipanje (opcionalno)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pleh dimenzija otprilike 25x35 cm, obložen papirom za pečenje.
  2. Odvojite bjelanca od žumanaca. U većoj posudi, mikserom umutite bjelanca u čvrsti snijeg.
  3. U drugoj posudi, pjenasto umutite žumanca sa šećerom.
  4. Lagano umiješajte snijeg od bjelanaca u smjesu od žumanaca.
  5. Prosijte brašno i prašak za pecivo te ih postepeno dodajte smjesi od jaja i bjelanaca. Lagano promiješajte špatulom dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Prelijte smjesu na pripremljeni pleh i poravnajte je.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno-smeđe boje i elastičan na dodir.
  8. Dok je biskvit još topao, položite ga na čistu kuhinjsku krpu koju ste prethodno posuli šećerom u prahu.
  9. Pažljivo odvojite papir za pečenje.
  10. Dok je biskvit još topao, nanesite sloj marmelade po cijeloj površini.
  11. Pažljivo zarolajte biskvit zajedno s krpom u roladu. Pripazite da vam biskvit ne popuca.
  12. Pustite da se rolada ohladi na sobnoj temperaturi.
  13. Prije posluživanja pospite dodatnim šećerom u prahu po želji.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije