Rolice od tikvica s mljevenim mesom: Brzo gotovo i jako, jako ukusno jelo!
Tikvice su zdrava i ukusna namirnica dostupna u svako doba godine koja se može pripremiti na bezbroj načina. Punjene tikvice, polpete i kremasta juha su samo neki od njih. U receptu za lasagna rolice od tikvica se tjestenina za lasagne zamjenjuje tikvicama. Osim toga što je ovo rješenje odlično za one koji izbjegavaju gluten ili ugljikohidrate, finalni je proizvod toliko ukusan da vam uobičajeno tijesto uopće neće nedostajati. Ako kod kuće imate dosta tikvica i bojite se da vam se ne pokvare, slobodno napravite nešto veću porciju. Naime, ovo jelo možete zamrznuti nepečeno, a i podgrijati za sutrašnji obrok na poslu, u školi ili kod kuće. Također, tikvice su bogate vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin K, folat, i kalij, nisu kalorične i sadrže vrlo malo masti i šećera. Iz tog su razloga vrlo poželjna namirnica za sve uzraste.
Sastojci:
- 3 velike tikvice, očišćene (oko 1,8 kilograma), narezane uzdužno na trake debljine 3 mm
- sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica maslinovog ulja
- 350 grama mljevene junetine
- 240 grama bešamel umaka
- 80 grama svježe ribanog parmezana
- 1 veliko jaje
- svježi bosiljak, po ukusu
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 360 grama umaka od rajčice
- 480 grama ribanog mozzarella sira
Priprema:
- Lim za pečenje obložite papirnatim ručnicima. Položite trake tikvica ravno u jednom sloju na pripremljeni lim. Posolite svaku stranu sa solju i ostavite da odstoji 15 minuta.
- Maslinovo ulje zagrijte u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne postane smeđe, otprilike 3-5 minuta. Meso razmrvite dok se kuha i ocijedite višak masnoće.
- U srednje velikoj posudi pomiješajte meso, bešamel, parmezan, jaje, bosiljak i češnjak te začinite solju i paprom po ukusu. Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Dno vatrostalne posude promjera 25 centimetara premažite umakom od rajčice.
- 1 žlicu smjese od mesa i bešamela rasporedite ravnomjerno duž svake trake tikvice i pospite mozzarella sirom. Zarolajte i stavite u pripremljenu vatrostalnu posudu. Ponovite postupak s preostalim trakama tikvice i nadjevom. Na kraju prelijte preostalim umakom od rajčice i pospite preostalom mozzarellom.
- Stavite u pećnicu i pecite 25-30 minuta ili dok se roladice ne zapeku i sir počne dobivati zlatno smeđu boju.
- Poslužite odmah. U slast!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345