Sacher torta: Bečki klasik koji ćete uz ovaj recept lako pripremiti kod kuće
Sacher torta je definitivno kraljica austrijskih slastica. Jedan je od simbola Beča i uz bečki odrezak najpoznatiji kulinarski specijalitet grada, u čiju se čast 5. prosinca diljem Austrije obilježava kao Nacionalni dan Sacher-torte. Prvi recept datira još iz 19. stoljeća, točnije iz 1832. godine, kada je mladi kuhar Franz Sacher, tadašnji pomoćnik u dvorskoj kuhinji austrijskog princa Klemensa von Metternicha, bio pozvan zamijeniti glavnog kuhara koji je bio bolestan. Kako bi impresionirao prinčevo elitno društvo, Sacher je osmislio ovu iznimno ukusnu tortu.
Popularna sacherica je zapravo čokoladna torta koja se sastoji od mekanog čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem marmelade od marelice te preliven bogatom glazurom od tamne čokolade. Tradicionalno se servira se uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije, koji dodaju novu dimenziju okusa svakom zalogaju.
3 savjeta za savršenu sachericu
Kako bi vam ova ukusna torta ispala savršeno svaki put, nastojte se držati ovih savjeta:
1. Precizno vaganje
Kada pripremate biskvit, važno je precizno mjeriti sastojke kako biste osigurali pravilnu konzistenciju tijesta.
2. Pravilno pečenje
Pazite da biskvit pečete na pravilnoj temperaturi kako biste postigli ravnomjerno pečenje. Također pazite da ga ne pečete predugo jer to može rezultirati suhim i krhkim biskvitom. Gotov je kada tijekom pečenja u sredinu zabodete čačkalicu i kada je izvadite bude čista.
3. Temeljito hlađenje
Prije nego što tortu prelijete čokoladnom glazurom, potpuno ohladite biskvit. Tako ćete izbjeći otapanje i curenje glazure.
Recept za sachericu
Sastojci:
Za biskvit:
- 170 g tamne čokolade
- 170 g maslaca
- 130 g šećera
- 6 jaja
- 130 g brašna
- prstohvat soli
Za punjenje i glazuru:
- 200 g marmelade od marelice
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite okrugli kalup za pečenje (promjera otprilike 22 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
- Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici te ostavite da se malo ohladi.
- U velikoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svjetložuti i pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac te dobro izmiješajte. Lagano umiješajte brašno u smjesu od čokolade.
- Posebno, u drugoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Pažljivo ih dodajte smjesi od čokolade i brašna te lagano promiješajte kako biste sačuvali prozračnost.
- Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok biskvit ne bude gotov. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
- Zagrijte marmeladu na laganoj vatri kako biste je malo razrijedili.
- Kad se biskvit ohladi, prerežite ga na pola horizontalno kako biste dobili dva jednaka sloja.
- Na donji sloj biskvita ravnomjerno nanesite zagrijanu marmeladu.
- Zagrijte slatko vrhnje, ali nemojte pustiti da zavrije.
- U drugoj zdjeli, nasjeckajte tamnu čokoladu i prelijte je vrućim slatkim vrhnjem. Ostavite nekoliko minuta da čokolada omekša, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
- Prelijte gornji sloj biskvita pripremljenom čokoladnom glazurom.
- Ostavite da se glazura stisne prije rezanja i posluživanja.
- Po želji, ukrasite tortu sa šlagom ili preostalom čokoladnom glazurom.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Mirisna i mekana foccacia: Recept za tradicionalnu talijansku pogaču kojoj je nemoguće odoljeti
-
Kvinoja s piletinom i povrćem: Recept za zdrav i ukusan, brzo gotov ručak
-
Špageti carbonara: Jedini recept koji vam treba, sa samo 5 sastojaka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345